Prestrukturiranje proizvodnje

Reorganizacija v podjetju Boxmark Leather: V BiH in na Hrvaškem zaposlujejo 3400 ljudi, v Kidričevem jih bodo 300 odpustili

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
4. 3. 2020, 20.15
Deli članek:

Po nekajtedenskem molku in ob vročanju prvih odpovedi zaposlenim je pred javnost pretekli petek stopil direktor podjetja Boxmark Leather Kidričevo Marjan Trobiš.

Č.G./Štajerski tednik
Število zaposlenih v Kidričevem se bo zmanjšalo za petino.

Trobiš je zavrnil domneve, da bi podjetje zapuščalo Kidričevo in Slovenijo, o reorganizaciji v podjetju pa je povedal, da jo bo občutilo okoli 900 zaposlenih. Od teh jih bo blizu 300 izgubilo službe, preostale bodo prerazporedili na nova delovna mesta.

V petek so odpovedi vročili 157 zaposlenim. Druga faza odpuščanja bo sledila do konca aprila, ko bodo po Trobiševih besedah končali proces prestrukturiranja. »V Sloveniji smo prisotni 27 let in bomo tudi naslednjih 27. V letih 2017 in 2018 smo doživeli spremembe tako pri količini naročil kot pri projektih. V letu 2018 smo poslovali z 10-milijonsko izgubo, lani smo poslovanje izboljšali in izgubo prepolovili, a zadovoljni ne moremo biti. V preteklih letih smo investirali v nove, sodobne stroje, to pa pomeni manj delovne sile. Kljub preoblikovanju dejavnosti ostajamo med večjimi dobavitelji v avtomobilski industriji. Prodajo širimo na področje letalske industrije, kjer smo na globalni ravni eden vidnejših razvojnikov in smo tudi zelo blizu podpisa zelo pomembne pogodbe. Oziramo se za produkti z višjo dodano vrednostjo. Cilj je, da postanemo razvojni dobavitelj in, izhajajoč iz razvoja, vzpostavimo serijsko proizvodnjo. Serijska masovna proizvodnja, kot smo jo poznali do zdaj, se iz Slovenije postopoma umika. Stroški dela in proizvodnje so v Sloveniji previsoki, izgubljamo konkurenčnost, zato smo si zadali cilj produkcije izdelkov z višjo dodano vrednostjo. Tako kot vsa Evropa in ves svet smo tudi mi serijsko proizvodnjo preselili v tretje države, na trge s cenejšo delovno silo. Nekatere programe, ki zaradi stroškov ne dosegajo želenega rezultata, smo v Sloveniji opustili in preselili na Balkan. V Bosni, v okolici Tuzle, zaposlujemo 900 sodelavcev, v Trnovcu na Hrvaškem pa 2500. Večinoma gre za šivilje in delavce v proizvodnji. Razvojni center imamo v Sloveniji, od tukaj izhajajo inovacije in rešitve, ki jih ponudimo naročnikom,« je razložil Trobiš in zanikal, da bi bilo podjetje v krizi.

»Prestrukturiranje ne pomeni, da smo v krizi«

»Če bi bili v krizi, potem se danes tukaj z vami ne bi pogovarjal o prestrukturiranju in dolgoročnih načrtih. Kriza pomeni, da bi samo odpuščali in ne bi imeli vizije, kako naprej. Mi danes res odpuščamo, a so cilji za prihodnost podjetja jasni. Prestrukturiranje in uvedba novih tehnologij sta neizbežna. Menim, da večino podjetij v Sloveniji to delo še čaka – v smislu, kako dvigniti produktivnost in zaposlenemu ponuditi še nekaj več od plače, ki jo ima zdaj. Če želijo proizvodna podjetja ostati konkurenčna, bodo korake v smislu zvišanja produktivnosti prej ali slej morala izvesti,« razmišlja direktor kidričevskega Boxmarka.

Prostori ne bodo prazni, še premalo jih bo ...

Čeprav bodo v Kidričevem število zaposlenih zmanjšali za petino, to ne pomeni, da bodo proizvodni prostori, ki so novi in sodobni, ostali neizkoriščeni. »Prestrukturiranje pomeni tudi, da bomo poskušali vse dejavnosti postaviti pod eno streho. Trenutno nam obveznosti in nove pogodbe povzročajo rahel glavobol, saj bomo s prostori celo malo v stiski. Gre za nov segment produktov, ki zahtevajo več prostora kot izdelki, ki jih zdaj proizvajamo. Prostorov ne bomo dajali v najem, potrebujemo jih za svojo proizvodnjo.«

mz
Direktor Marjan Trobiš je v petek, na dan, ko so 157 sodelavcem razdelili odpovedi delovnega razmerja, predstavil načrte podjetja za prihodnje desetletno obdobje.