novi tisočaki za podjetje Art Rebel 9

Počivalškovih 400.000 evrov za izdelovalca sporne makete

necenzurirano.si
4. 3. 2020, 20.00
Deli članek:

Zakaj je ministrstvo za gospodarstvo Zdravka Počivalška odobrilo 400.000 evrov sofinanciranja podjetju, ki je imelo ključno vlogo v aferi maketa? Le nekaj povezav pripelje do vprašanja, ali je nemara Počivalškovo ministrstvo plačalo za sporno maketo drugega tira Divača–Koper.

STA
Jure Leben, Miro Cerar, Peter Gašperšič in Zdravko Počivalšek ob odprtju makete za drugi tir v koprskem pristanišču.

Ministrstvo za gospodarstvo Zdravka Počivalška je lani odobrilo 400.000 evrov sofinanciranja podjetju Art Rebel 9, ki je imelo osrednjo vlogo v aferi maketa, je včeraj poročal portal necenzurirano.si. Denar je podjetje dobilo na razpisu, ki ga je Počivalškovo ministrstvo objavilo maja 2018. Le dva meseca pred tem, marca 2018, je podjetje Art Rebel 9 ostalo brez 133.000 evrov, ki bi jih moralo od države dobiti za izdelavo makete drugega tira Divača–Koper. Direkcija za infrastrukturo je namreč zaradi računske napake razveljavila odločitev o izbiri podjetja Art Rebel 9 za dobavitelja makete.

Izbruhnila je afera

Sledila je kriminalistična preiskava, ki jo je policija lani zaključila z ovadbo proti štirim uslužbencem direkcije na čelu z njenim nekdanjim direktorjem Damirjem Topolkom. Februarja lani je afera maketa s položaja odnesla še ministra za okolje Jureta Lebna. V javnost je prišla elektronska pošta, ki je razkrila, da je Leben kot tedanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo sodeloval v dogovorih okrog makete. Sledila je napoved podjetja Art Rebel 9, da bodo državo tožili zaradi razdrtja pogodbe. Le mesec dni pozneje, marca lani, je Počivalškovo ministrstvo s podjetjem podpisalo pogodbo o sofinanciranju. Počivalšek je predsednik Stranke modernega centra (SMC), Leben pa je bil član njenega izvršnega odbora.

Bobo
Februarja lani je afera maketa s položaja odnesla ministra za okolje Jureta Lebna.

Je Počivalškovo ministrstvo plačalo tudi maketo?

»Gre za popolnoma različni zadevi. Sofinanciranje ministrstva nima nobene zveze z maketo,« je zatrdil Matjaž Požlep, direktor podjetja Art Rebel 9. Potrdil je, da je podjetje vložilo tožbo proti državi, a da ne ve, v kateri fazi je trenutno. Ministrstvo kolegom s portala necenzurirano.si na vprašanje, ali in kakšna je bila vloga Zdravka Počivalška pri sofinanciranju, še ni odgovorilo.

Podjetje Art Rebel 9 je sofinanciranje dobilo na razpisu Eureka 2018. Z njim je ministrstvo z evropskim in proračunskim denarjem želelo spodbuditi raziskovalno-razvojne aktivnosti podjetij in njihovo vključevanje v mednarodne projekte. 

Med najuspešnejšimi na razpisu je bilo prav podjetje Art Rebel 9, ki se ukvarja z vizualnimi komunikacijami. Kot edino med prijavljenimi je dobilo sofinanciranje za dva projekta. Po skupni višini prejetega denarja je bilo med 17 prejemniki na tretjem mestu. Pridobilo je petino celotnega denarja, ki ga je ministrstvo namenilo projektom iz zahodne kohezijske regije, kamor spada tudi Art Rebel 9.

200.000 evrov za merjenje utripa navijačev

Kot še piše portal, so v Art Rebel 9 prvih 200.000 evrov prejeli za projekt Združenih src (United Hearts v angl.). Gre za aplikacijo, ki meri srčni utrip navijačev na tekmi, nato pa ga lahko s pomočjo algoritmov umetne inteligence prikazuje v 3D-animaciji ali razširjeni resničnosti. Drugih 200.000 evrov je podjetje dobilo za razvoj mobilne aplikacije Augmenty, ki bo s pomočjo razširjene resničnosti in umetne inteligence poenostavljala vsakdanje življenje ljudi.

Do zdaj je ministrstvo podjetju Art Rebel 9 izplačalo 200.000 evrov, torej polovico od 400.000 evrov, ki jih bo skupaj prejelo za oba projekta. Višina sofinanciranja je enaka četrtini vseh prihodkov podjetja v letu 2018, ko je prvič izbruhnila afera maketa.

Leben: Za kaj takega prvič slišim

Je torej mogoče, da bi bili v ozadju drugi motivi, denimo »zapiranje« poslov z maketo za nazaj ali vračanje političnih uslug? »Za kaj takega slišim prvič,« je kolegom z necenzurirano.si odgovoril Jure Leben na vprašanje, ali je vedel za odobritev sofinanciranja podjetju Art Rebel 9. Zatrdil je, da se o tem ni pogovarjal s Počivalškom. »Edino subvencioniranje, o katerem sem se kadarkoli pogovarjal z njim, je bilo povezano z eno od tujih letalskih družb, ki je želela leteti v Ljubljano,« je pojasnil Leben.

Od makete do Future

Leben je včeraj zatrdil še, da po odhodu iz vlade dlje časa ni bil v stikih s Počivalškom. »Spet sva se videla pred dvema mesecema. Odkar sem septembra 2018 zapustil ministrstvo za infrastrukturo, nisem o maketi prejel nobene nove uradne informacije. Nikoli me niso obiskali kriminalisti. Maketa je bila napaka, ki je ne bi smel dovoliti,« je Leben dejal za portal.

V dogovorih o maketi je imela ključno vlogo oglaševalska agencija Futura DDB, ki je bila leta 2017 komunikacijski svetovalec ministrstva za infrastrukturo. Ob izbruhu afere maketa so se pojavili očitki, da gre za obvodno financiranje SMC. Projekt drugi tir je bil namreč eden od paradnih političnih projektov stranke in njenega tedanjega predsednika Mira Cerarja.

Po podatkih portala Futura DDB ni sodelovala v nobeni od volilnih kampanj SMC. Enako je zatrdil tudi Leben: »Zagotovo se prek makete ni financirala nobena volilna kampanja. Ne glede na vse bom pri tem branil SMC.«

A kot pojasnjujejo na nacenzurirano.si, je bila maketa kot orodje za promocijo drugega tira ideja uslužbencev Future DDB. Ti so sodelovali tudi na operativnih sestankih in usklajevanjih, povezanih z maketo. Podjetje Art Rebel 9, ki ga je direkcija prvotno izbrala za izdelovalca makete, je dolgoletni poslovni partner Future DDB. »Že skoraj tri desetletja je naš naročnik,« je za portal dejal Požlep.

Viri so že takrat opozarjali na povezave Future DDB in Tijane Arih, svetovalke za politični marketing iz agencije Arih, ki je v Juretu Lebnu prepoznala velik politični potencial. V tem obdobju se je Leben intenzivno začel pojavljati v javnosti. V času vlade Marjana Šarca je postal celo eden najpriljubljenejših slovenskih politikov.