Madžarska

Novi koronavirus potrdili pri vseh slovenskih sosedah

B.K./STA
4. 3. 2020, 19.44
Posodobljeno: 4. 3. 2020, 19.48
Deli članek:

Prva primera okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi na Madžarskem, je danes sporočil madžarski premier Viktor Orban.

Reuters
Madžarski premier Viktor Orban.

"Imamo prvi primer koronavirusa, dejansko sta že dva bolnika, ki ju je bilo treba prepeljati v bolnišnico zaradi okužbe s koronavirusom," je povedal Orban v videu, objavljenem na njegovem Facebooku.

Pojasnil je, da gre za dva iranska študenta, ki pa da nimata simptomov koronavirusne bolezni 19, vendar so ju prepeljali v bolnišnico v Budimpešti, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

"Koronavirus je prišel na Madžarsko," je še povedal madžarski premier. Dodal je, da je Madžarska zdaj sprožila fazo boja proti izbruhu. Odbor, ki nadzoruje madžarski odziv na koronavirus, se bo zdaj po njegovih besedah sestajal vsak dan.

Reuters
Ženska na železniški postaji v Milanu.

Tako so novi koronavirus zabeležili v vseh slovenskih sosednjih državah. V Sloveniji so bili vsi testi negativni.

Število smrtnih žrtev v Italiji preseglo 100

Ob tem je novi koronavirus v Italiji zahteval že več kot 100 smrtnih žrtev, več kot 3000 ljudi pa se je z njim okužilo. V zadnjih 24 urah je koronavirusna bolezen 19 v Italiji zahtevala 28 novih smrtnih žrtev, s čimer je število vseh žrtev v Italiji naraslo na 107, navajajo italijanske oblasti. To je največ smrtnih žrtev izven Kitajske. Vse skupaj pa se je z virusom v Italiji okužilo že 3089 ljudi, to je 587 več kot v torek.

Profimedia
Italija je med evropskimi državami v izbruhu koronavirusa najhuje prizadeta.

"3,47 odstotka okuženih je umrlo, 8,94 odstotka pa jih je že ozdravelo," je ob tem pojasnil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli. V bolnišnicah je trenutno zaradi koronavirusa 1346 ljudi, od tega jih je 295 na intenzivni negi.

V deželi Furlanija - Julijska krajina (FJK), ki meji na Slovenijo, je okuženih 18 ljudi. Med njimi je tudi član deželnega sveta FJK in deželni tajnik stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec.