pacientovo stanje

Koronavirus je v Ljubljani. Kaj sedaj?

B.K./STA
4. 3. 2020, 22.01
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 07.44
Deli članek:

Prvi pacient v Sloveniji, okužen z novim virusom sars-cov-2, se trenutno nahaja na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana v posebni izolacijski sobi, ki je bila pripravljena za te namene. Na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zagotavljajo, da so že začeli z delovanjem.

Bobo

“Začeli smo z delovanjem, kot to predvideva protokol, doktrina, algoritmi,” je na novinarski konferenci Vlade povedala Maja Sočan z NIJZ. Po njenih besedah bodo sedaj preučili pacientovo stanje, se z njim pogovorili o njegovih visoko rizičnih kontaktih in zanje sprožili predvidene ukrepe.

Pacientovo stanje je sicer po zagotovilih Sočanove "kar dobro", star pa naj bi bil približno 60 let.

Kaj je virus sars-cov-2 in kako se zaščititi pred okužbo

Točna inkubacijska doba novega virusa še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni. Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še zanesljivo dokazano. Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah. Ostali koronavirusi lahko na površinah preživijo nekaj ur do nekaj dni. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.
Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je, tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Med drugim svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Ne dotikamo se oči, nosu in ust. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo.

Kaj je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus

Bolezen covid-19 se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, z vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančne podatke o poteku bolezni še zbirajo, saj gre za nov virus. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkih okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 odstotkov zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, ocenjujejo pa jo na dva do štiri odstotke. Pri sarsu je bila smrtnost ocenjena na približno deset odstotkov.

Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Kot je pokazala študija več kot 70.000 primerov novega koronavirusa, je so najbolj ogroženi starejši od 80 let. Verjetnost v tej starostni skupini je 14,8-odstotna. Smrtnost je zanemarljiva med okuženimi, mlajšimi od 50 let, med otroki do 10 let umrlih ni. Bolj ogroženi so bolniki s kroničnimi boleznimi, najbolj tisti s srčno-žilnimi boleznimi.