Iz Maroka preko Italije v Slovenijo

V Sloveniji potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom

B.K./STA
4. 3. 2020, 21.33
Posodobljeno: 4. 3. 2020, 22.22
Deli članek:

V Sloveniji so odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, je na Twitterju sporočil Marjan Šarec, premier, ki opravlja tekoče posle.

STA
UKC Ljubljana

Na novinarski konferenci je minister za zdravje Aleš Šabeder povedal, da se je okuženi pacient z virusom najbrž okužil v tujini, saj je pred dnevi prišel iz Maroka, preko Italije v Slovenijo. Danes je obiskal osebnega zdravnika, ki ga je glede na to, da je kazal vidne znake bolezni Covid-19, poslal na infekcijsko kliniko v Ljubljano, kjer mu je bil odvzet bris. Vzorec je bil pozitiven. Pacient je zdaj v infekcijski kliniki UKC Ljubljana, v sobi namenjeni bolnikom s koronavirusom.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je ob tem dodala, da so za primer izvedeli pred slabo uro in da raziskujejo poti, kjer bi bilo možno mesto okužbe. Začeli so z delovanjem kot predvidevajo protokoli. V naslednjem koraku bodo preučili pacientovo stanje in se z njim pogovorili o njegovih visoko rizičnih kontaktih, saj so zanje predvideni najstrožji ukrepi. Ostalim kontaktom bodo svetovali kako omejiti širjenje virusa.

Koronavirus je izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Žarišče izbruha naj bi bila tržnica z ribami in živalmi, kjer se je virus razširil z živali na človeka.

Nov koronavirus so poimenovali sars-cov-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19.

Prva Slovenca, okužena s sars-cov-2, sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta jo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem.