Kritik skulpturo označil za "skrpucalo"

Občina ni naročila in plačala dveh kipov svetovno priznanega prleškega vinarja

Monika Horvat / Štajerski tednik
5. 3. 2020, 06.50
Deli članek:

Likovni kritik Milan Pirker je te dni ostro skritiziral zadnjo skulpturo v aleji ormoških pomembnih mož, ki upodablja svetovno priznanega prleškega vinarja Stanka Čurina, češ da gre za vajeniški izdelek oziroma »kiparsko skrpucalo«.

cg
»Gojkovičev Čurin«

Po Pirkerjevih besedah se omenjeni kip že po proporcih loči od ostalih skulptur v parku pred ormoškim gradom in s tem vnaša v njeno formacijo nekakšno nesorazmerje. »Kar zadeva kakovost modulacije, pa ni vredno izgubljati besed. Videti je kot vajeniški izdelek na kakšni livarski šoli, pa še tam skulptura ne bi dobila prav visoke ocene.«

Obstajata dva kipa Stanka Čurina

Toda to ni vse. Na dan je prišlo, da obstajata dve skulpturi Čurina, obe pa naj bi plačala ormoška občina. Po Pirkerjevem mnenju je občina že leta 2017 naročila izdelavo kipa kiparju Viktorju Gojkoviču, ta ga je izdelal in odlil v bron ter pripravil podstavek. Toda plačanega kipa naj ne bi nikoli postavili v alejo velikanov zaradi političnih in ideoloških sprememb, do katerih je prišlo po volitvah. Omenjeni kip tako zdaj stoji na dvorišču kiparja.

»Ne bom pisal o javnih naročilih in vem, da v Sloveniji prihaja do mnogo večjih (in dražjih) mahinacij, kot je dvakrat plačana skulptura ali postavitev očitnega kiča in diletantskega kiparskega izdelka v Aleji velikanov v Ormožu. Zanima pa me, kdo je bil v komisiji, ki je ocenila in dovolila postavitev omenjenega kiparskega skrpucala na mesto, kjer stoji. Predlagam, da je naslednji, ki bo v vrsti velikanov občine Ormož, 'gartncvergl' (vrtni palček). Še boljše bi bilo, če bi bila dva ali trije. To bi bilo popolnoma v skladu s trenutno kulturno politiko občine. Predlagam še, da pri izdelovalcu (odlivalcu) vrtnih palčkov naročijo polizdelke – nepobarvane vrtne palčke – in jih potem kreativci iz vrst občinskih veljakov med dopoldansko malico '(po)farbajo' sami in s tem dodajo pristen lokalni kolorit,« je bil kritičen Pirker.

cg
Postavitev doprsnega kipa Stanka Čurina, ki stoji v aleji pred ormoškim gradom, je občino stala 5826 evrov, od tega izdelava kipa z napisom in letnicama 3630 evrov, preostanek pa okoli 220 evrov.

Vrbnjak: Družina se ni strinjala s postavitvijo tistega kipa

Kaj od tega je res in kaj ne, smo preverili na ormoški občini, kjer so zatrdili, da nikoli niso plačali dveh kipov; plačali so le tega, ki zdaj stoji v aleji. Zakaj se niso odločili za postavitev že izdelanega kipa, pač pa naročili novega in ali gre res razloge za to iskati tudi v političnih ozadjih, je župan Danijel Vrbnjak odgovoril: »Kip je že bil res narejen, vendar brez upoštevanja mnenja družine Stanka Čurina. Tega kipa Občina ni financirala. Družina se tudi ni strinjala z njegovo postavitvijo. Zdajšnji kip pa je postavljen z dogovorom družine. Občina Ormož je plačala izdelavo kipa, vendar smo obliko kipa in izbiro kiparja prepustili ožji družini Stanka Čurina.«

Kipar Gojkovič: Kip je naročil in plačal Trofenik

Županove besede, da občina ni naročila niti plačala skulpture, je potrdil tudi njen avtor, akademski kipar Viktor Gojkovič, ki je izdelal večino skulptur v ormoški spominski aleji. Kip za zdaj res stoji na njegovem dvorišču, na mestu, kjer ga je izdeloval. Ob tem pa je dejal, da še potekajo dogovori, kam ga bodo postavili. Zakaj niso postavili njegovega kipa in kakšno je njegovo mnenje o skulpturi Čurina v aleji, pa ni želel komentirati. Po tihem je razmišljal le, da se sicer na prvi pogled resda vidi, da omenjena skulptura že po proporcih tja ne spada. »Jaz sem kip izdelal in za to dobil plačilo. Delo govori samo zase. Ne bi se rad vpletal v te zgodbe …,« je zaključil.

cg
Kipar Viktor Gojkovič