Obrisal se je pod nosom

Pirančanu obljubljala ljubezen in ženitev, ostal je brez obojega in denarja

S.R.
5. 3. 2020, 10.55
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 11.14
Deli članek:

Njegov denar je odšel v tujino in izpuhtel, v Sloveniji pa se ni prikazala njegova »bodoča« soproga.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Koprski policisti so konec februarja kazensko ovadili državljana Nemčije in državljanko Združenega kraljestva. Tako imenovani »denarni muli,« torej osebi, ki sta za druge »prenašali« denar, pridobljen s kaznivim dejanjem, sumijo storitve dveh kaznivih dejanj pranja denarja, sporočajo iz PU Koper. Na svoja bančna računa v Nemčiji in na Škotskem sta namreč od oktobra 2017 do maja 2018 prejemala denar moškega z območja Pirana, denar pa sta nato nakazala naprej na tuje bančne račune.

Pirančan je bil žrtev spletne goljufije, kar je naznanil koprskim policistom, ti pa so pričeli s preiskavo. Kot jim je pojasnil, ga je neznana oseba z lažnivim prikazovanjem in izmišljotinami na sploh za nos vlekla prek aplikacije Google Hangouts. Obljubljala mu je, da se bo preselila v Slovenijo, se z njim poročila in mu takrat vrnila denar, ki ga potrebuje. Z namazanim jezikom je od njega izprosila skupno 33.200 evrov, ki jih je Pirančan v letih 2017 in 2018 nakazal na tri različne bančne račune v tujini. Za denar se je lahko le obrisal pod nosom. Del tega denarja, in sicer približno 21.500 evrov, sta na račune prejela oba osumljenca. V nekaj dneh sta ga nakazala naprej, s čimer sta poskušala zakriti njegov izvor, pri čemer je državljanka Združenega kraljestva za »opravljeno storitev« del tega denarja zadržala zase, še pojasnjujejo koprski policisti. 

Piranski policisti so sicer zoper neznanega goljufa že aprila 2019 podali kazensko ovadbo. To so zdaj s kazenskima ovadbama zoper državljana Nemčije in državljanko Združenega kraljestva, ki ju sumijo pranja denarja, dopolnili še koprski policisti. Kaznivo dejanje pranja denarja se sicer kaznuje z do dveletno zaporno kaznijo. 

Na Obali so se v zadnjih letih srečali z več primeri spletnih goljufij in posledičnega pranja denarja, zato policisti opozarjajo, da dobro organizirani storilci, katerih računalniško znanje je na zavidljivi ravni, potencialne žrtve iščejo prek spleta. Ko se žrtev odzove, jo začnejo obsipavati z lažnimi obljubami, s katerimi poskušajo prazniti njihove bančne račune. Žrtve vse preveč rade nakazujejo svoj denar, spletne goljufije pa trajajo dlje časa, tudi leto in več, pri čemer lopovi svoje »obljube« stopnjujejo. Oškodovanci so tako »dolgo prepričani, da jim je obljubljeno`na dosegu roke´ še pojasnjujejo pri PU Koper.