Banja Luka

Tudi v BiH potrdili prvi primer: S koronavirusom okužena oče in sin. Zaprli šolo, ki jo deček obiskuje

A.S.
5. 3. 2020, 11.02
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 11.06
Deli članek:

V Bosni in Hercegovini so potrdili prva primera koronavirusa. Natančneje sta zboleli osebi v Republiki Srbski, je potrdilo Ministrstvo za zdravje Republike Srbske.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Minister za zdravje Republike Srbske Alen Šeranrić je potrdil, da so zabeležili prvi primer okužbe s koronavirusom in kmalu tudi drugega. "Gre za moškega srednjih let, ki dela v Italiji. Iz te države se je vrnil konec prejšnjega meseca," je na izredni novinarski konferenci povedal Šeranić. Dodal je, da so koronavirus potrdili tudi pri otroku okuženega, ki skupaj z mamo živi v mestu Banja Luka. 

Minister je izpostavil, da je bilo kaj takega pričakovati, saj številni bosanski državljani delajo v Italiji. 

Moški je imel rahlo povišano telesno temperaturo in se je ob vrnitvi v BiH sam oglasil pri zdravniku, da bi se testiral za novi koronavirus. Trenutno se nahaja v sobi za okužbe v Univerzitetnem kliničnem centru Republike Srbske. Kot je navedel Šeranić, je pacientovo stanje "dobro". Dobro se počuti tudi deček. 

Potem ko so potrdili, da je tudi sin pozitiven na test za koronavirus, so oblasti stopile v stik z vodstvom šole, ki jo deček obiskuje in vsemi osebami, s katerimi je bila družina v stiku. Osnovno šolo Branka Čopića v Banja Luki so preventivno zaprli, testirali pa bodo tudi druge otroke. Šola bo ostala zaprta, dokler ne bodo opravili dezinfekcije, je navedel minister.

Kot poroča Klix, je v Republiki Srbski pod medicinskim nadzorom 144 oseb, ki so pripotovale iz ogroženih območij, na področju Federacije BiH pa 259 posameznikov.