Izsledki

Raziskava: hišni ljubljenčki nas ne morejo okužiti s koronavirusom, lahko pa so pozitivni na test zanj

R.T.
5. 3. 2020, 10.26
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 10.38
Deli članek:

Hišni ljubljenčki, kot so psi in mačke, s koronavirusom ne morejo okužiti ljudi, so pa lahko na test pozitivni, če jih okužijo lastniki, kažejo rezultati raziskave.

Profimedia
Hišni ljubljenčki ne predstavljajo nevarnosti.

Do takšnega zaključka je prišel hongkonški Oddelek za kmetijstvo, ribištvo in varstvo, potem ko je test enega od psov v karanteni 27., 28. februarja in 2. marca pokazal blažjo okužbo. Vzorce so pridobili iz njegove nosne in ustne votline.

Nič poljubljanja

Tiskovna agencija AP navaja neimenovanega predstavnika za stike z javnostmi omenjene ustanove, ki je dejal, "da trenutno ni dokazov, da bi hišni ljubljenčki lahko bili vir okužbe s COVID-19 ali da so zboleli".

Strokovnjaki so si enotni, da so omenjenega psa okužili ljudje, čeprav se domneva, da so prvi gostitelji virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen, netopirji. Ti naj bi ga prenesli na druge živali, najverjetneje manjše divje sesalce, ti pa na ljudi.

Preden bodo psa izpustili na prostost, ga čaka še nekaj testiranj, še poroča AP. Kakor tudi, da omenjena ustanova svetuje, da naj bodo v karanteni tudi vsi ljubljenčki gospodinjstva, če je v njem z virusom okužena oseba. Sicer pa veljajo ista navodila: primerna higiena pred in po rokovanju z živalmi ter njihovo hrano in nič poljubljanja.