Nezadovoljna

FOTO: Greta jim jih je v Bruslju napela

R.T.
5. 3. 2020, 09.27
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 09.37
Deli članek:

Evropska komisija danes okoljskim ministrom Evropske unije predstavlja predlog prvega evropskega podnebnega zakona. Na začetku jih bo nagovorila podnebna aktivistka Greta Thunberg.

Profimedia
Ob boku Ursule von der Leyen

Okoljevarstveniki niso navdušeni nad predlogom prvega evropskega podnebnega zakona, ki bo pravno zapečatil politično zavezo, da bo Evropa do leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina. Ni jim pogodu, da ne vključuje ukrepov za zmanjšanje izpustov do leta 2030. Greta Thunberg je cilj že označila za predajo, predlog komisije pa za nezadostnega. Evropski uniji je očitala, da se le pretvarja, da igra vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam, saj obenem subvencionira novo infrastrukturo na temelju fosilnih goriv, navaja STA.

Profimedia
Greta Thunberg in David Sassoli, predsednik Evropskega parlamenta

Profimedia
Do predloga podnebnega zakona je kritična.

17-letna švedska aktivistka, ki so jo na včerajšnjem srečanju komisije posadili ob bok njene predsednice Ursule von der Leyen, ni skrivala pomanjkanja navdušenja. Tako je dejala: "Če ti gori hiša, z gašenjem ne odlašaš nekaj let. A ravno to danes predlaga komisija."

Povedala je še sledeče: "Pretvarjate se, da bo vaš načrt ali politika, ki ne upošteva znanosti, nekako kos največji krizi, ki je kdaj grozila človeštvu. Zadovoljni bomo le s potjo, ki jo bo začrtala znanost, saj je to najboljša možnost, da zavarujemo prihodnje življenjske razmere za človeštvo in življenje na Zemlji, kot ga poznamo." Dodala je še, da otroci za to stvar že leto in pol žrtvujejo svoje izobraževanje.