Svet

Poslovil se je "mirovnik po poklicu in naravi"

S.R./STA
5. 3. 2020, 08.51
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 09.58
Deli članek:

V starosti 100 let je umrl nekdanji generalni sekretar ZN, Perujec Javier Perez de Cuellar, ki se je v zgodovino zapisal s prizadevanji za mir, med drugim je dosegel premirje med iraško-iransko vojno.

Profimedia
Javier Perez de Cuellar

Umrl je doma v miru, njegovo zdravstveno stanje se je poslabšalo v zadnjem tednu. Novico o njegovi smrti je sporočil sin Francisco Perez de Cuellar. Perez de Cuellar je bil peti generalni sekretar svetovne organizacije dva mandata v letih 1982-1991. Takrat so ga pogosto označevali za "mirovnika po poklicu in naravi". Perujski diplomat je Združene narode vodil v obdobju, ki so ga zaznamovali lakota v najrevnejših predelih sveta, osemletna vojna med Irakom in Iranom ter državljanska vojna v Salvadorju. 

Za svoj največji uspeh na čelu ZN je štel neodvisnost Namibije leta 1990, saj je bila to še ena zadnjih kolonij na afriški celini.

Leta 1995 je kandidiral za predsednika Peruja, a je izgubil proti tedanjemu predsedniku Albertu Fujimoriju. Po padcu Fujimorijevega režima leta 2000 je postal predsednik vlade narodne enotnosti, ki jo je vodil dobro leto. 

Perez de Cuellar se je rodil 19. januarja 1920 v Limi v družini zgornjega srednjega razreda. Izobraževal se je v katoliških šolah, diplomiral je iz prava. Večino poklicne kariere je preživel v tujini, diplomat je bil v Veliki Britaniji, Boliviji, na Poljskem, v nekdanji Sovjetski zvezi, Švici in Venezueli. 

Njegov posmrtni ostanki bodo ležali na perujskem zunanjem ministrstvu do petka, ko bo pogreb.