Slovenija

Šuklje pozdravlja odločitev glede arbitra in enotnost politike

STA/M.J.
13. 8. 2015, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Za diplomata, politika in strokovnjaka za Balkan Boruta Šukljeta je današnja odločitev vlade, da izbiro novega arbitra prepusti predsedniku arbitražnega sodišča, prava, obenem pa pozdravlja tudi enotnost slovenske politike.

STA

Šuklje je v izjavi za STA današnjo potezo vlade pozdravil in obenem kot pomembno izpostavil dvoje - enotnost v odboru DZ za zunanjo politiko oziroma v parlamentu ter odločitev vlade, da prepusti možnost odločitve o tem, na kakšen način bodo nadaljevali z arbitražnim postopkom, preostalim trem arbitrom. To dvoje je po njegovem pomembno sporočilo današnjega dneva.

V tem trenutku je namreč po njegovem ključno to, da so bili narejeni vsi koraki, potrebni za to, da lahko pride do odločitve o tem, na kakšen način naj arbitražno sodišče deluje naprej. "Za vse ostalo pa je danes govoriti še bistveno prezgodaj," je zaključil.

Kot je današnjo odločitev vlade sicer pojasnil premier Miro Cerar, so se tako odločili, ker je trenutno najpomembneje, da se odvrne dvom o pristranskosti arbitra. Slovenija s tem po njegovem dokazuje, da se zavzema za neodvisno in nepristransko delo sodišča, ki bo lahko sprejelo pravično odločitev.

Kdaj bo predsednik sodišča Gilbert Guillaume imenoval novega, po Jerneju Sekolcu in Ronnyju Abrahamu že tretjega slovenskega arbitra, premier ni mogel napovedati. Je pa izrazil pričakovanje, da bo sodišče v popolni sestavi, torej da bo štelo pet članov, konec avgusta oz. še verjetneje septembra.