Svet

Sladoledi s pravo vaniljo so boljši

STA
13. 8. 2015, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sladoled se prileže kadarkoli med letom, poleti pa še prav posej. V Zvezi potrošnikov Slovenije so opravili pregled več vzorcev vaniljevega sladoleda v kornetu, ki ga je mogoče kupiti v velikem, družinskem zavitku. Ugotavljajo, da so najboljši tisti s pravo vaniljo. Obenem pa opozarjajo, da gre za precej kaloričen posladek.

arhiv Svet24

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so konec maja letos pri večjih trgovcih kupili deset vzorcev sladoleda z okusom vanilje v kornetu in en vzorec, namenjen veganom, pri čemer so izbirali med družinskimi zavitki. Tržni pregled so nadgradili še s "senzoričnim preizkusom", ki ga je opravila strokovna komisija preizkuševalcev ter skupina potrošnikov.

Ugotovili so, da se z dobro hrustljavostjo korneta ponašajo le štirje vzorci, drugi pa so bili žilavi oz. gumijasti, pretrdi in drobljivi. Z odličnim okusom sladoleda pa se lahko pohvalijo trije od preizkušenih kornetov.

Kot so zapisali na ZPS, je aromatiziranje vaniljevega sladoleda prava umetnost, saj je na voljo več kombinacij različnih zvrsti vaniljeve arome, in sicer iz prave rastline in drugih naravnih snovi, lahko je tudi sintetična. Zato opozarjajo na zapise na deklaracijah. "Mleti vaniljev strok, zrna vanilje" na primer pomeni, da je v sladoledu zmlet vaniljev strok ali pa postrgana zrna iz njegove sredice, ki je črna in ima najbolj intenzivno aromo.

"Aroma burbonske vanilje" je narejena iz burbonske sorte vanilje, ki v strokovnih krogih velja za vrhunsko sorto vanilje. "Naravna vaniljeva aroma" pomeni, da mora sladoled vsebovati 95 odstotkov arome iz stroka vanilje (alkoholni ekstrakt), pet odstotkov pa lahko sestavljajo arome iz drugih naravnih snovi, medtem ko "naravna aroma, aroma, vaniljeva aroma" pomenijo nedefinirano mešanico naravnih vaniljevih in sintetičnih arom.

Na ZPS tako vsem tistim, ki imajo radi okus ali aromo vanilje, svetujejo, naj bodo ob nakupu sladoleda posebej pozorni na navedbe, katera vrsta vaniljeve arome je dodana med sestavine sladoleda. Pri tem pa poudarjajo, da slika na embalaži ne sme biti le za okras: če proizvajalec na embalažo sladoleda natisne sliko cveta vanilje in/ali strokov, mora biti v izdelku res naravna aroma vanilje, poudarjajo.

Z označevanjem so bili na ZPS na splošno zadovoljni. Obenem pa izpostavljajo, da pogled na hranilne tabele razkrije, da je vaniljev kornet kar kalorična sladica. Energijska vrednost 100 gramov izdelka je bila pri vzorcih v povprečju 278 kcal (1163 kJ). Vsem vzorcem pa je za vsebnost nasičenih maščobnih kislin zasvetila rdeča luč, prav tako je večina prejela rdečo luč za vsebnost sladkorja. Najbolj energijsko "bogat" kornet je vseboval kar 19,1 odstotka skupne maščobe in 28,4 odstotka sladkorja.