Geomagnetna nevihta

Proti Zemlji drvijo nabiti delci iz Sonca, močno bo zasijalo, tudi »nad« Slovenijo

S.R./A.Z.
10. 5. 2024, 10.59
Posodobljeno: 10. 5. 2024, 10.59
Deli članek:

Zemljo bodo v teh dneh zadele tri močnejše Sončeve nevihte, zato gre pričakovati, da bo tudi iz Slovenije znova mogoče opazovati severni sij.

Profimedia
Severni sij na Islandiji pred dvema dnevoma.

Smo v obdobju povečane Sončeve aktivnosti, ki bo z vrhuncem postregla danes in v soboto. Kot je že v sredo naznanil meteorolog avstrijskega meteorološkega inštituta Ubimet Nikolas Zimmermann, so na površju Sonca opazili tri občutne eksplozije, in sicer na območju, usmerjenem proti Zemlji. Izbruhi koronarne mase na Soncu, ko to v vesolje izstreli nabite delce, so sicer pogosti, a se te solarne nevihte precej razlikujejo v moči, pred najhujšim pa nas ščiti Zemljino magnetno polje, ki pa po navedbah strokovnjakov v najbolj ekstremnih primerih ne bi bilo kos takemu »bombardiranju«. Težava lahko nastane, če se valovi Sončevih delcev več izbruhov združijo, to bi lahko vodilo do močnejšega geomagnetnega viharja. Melanie Heil iz Evropske vesoljske agencije (Esa) opozarja: »Če bi vihar udaril ob občutljivo infrastrukturo, bi lahko ohromil telefonska in električna omrežja. Sesula bi se digitalna komunikacija, bolnišnice in jedrske elektrarne bi za varno delovanje morale preklopiti na zasilno napajanje.« Še prej bi jo skupili sateliti v Zemljini orbiti, prenehali bi delovati in bi ohromili satelitsko navigacijo ali televizijske signale. A to so najbolj črni scenariji, tokratni izbruh bo bržkone poskrbel le za severni sij. Glede na napovedi nas bodo geomagnetna nevihta dosegla danes zvečer.

Ljubiteljski vremenarji na portalu Neurje.si ob tej priložnosti slovenske državljane pozivajo, naj »napolnijo baterije, pripravijo fotoaparate.« Nastanek »močnejše geomagnetne nevihte med današnjim in jutrišnjim dnem,« so po njihovih navedbah napovedali tudi v Centru za napovedovanje vremena v vesolju ameriške Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA). Imamo dobre možnosti, da bo zaradi geomagnetne nevihte severni sij jutri in v nedeljo opazen tudi iz Slovenije. Kot so pojasnili na portalu, »severni sij oziroma aurora borealis nastane kot posledica sončevih geomagnetnih neviht, ko električno nabiti delci magnetosfere, v glavnem so to elektroni, lahko tudi protoni (Sončev veter) in nekateri težki ioni (kisik in dušik), pridejo v stik z Zemljinim ozračjem in tam reagirajo ter posledično zasvetijo.«