Drugi finalni večer

Izrael v finalu Evrosonga – od protestov na vrh stavnic?

A. M.
10. 5. 2024, 10.30
Posodobljeno: 10. 5. 2024, 10.37
Deli članek:

Zaradi nastopa Izraela na Evrosongu so na ulicah Malmöja potekali protesti, novinarji izvajalko sprašujejo, ali meni, da s seboj prinaša tveganje in nevarnost. Kljub temu se je pesem, nepričakovano, včeraj prebila v sobotni finale.

Profimedia
Na pevko se zgrinja plaz kritik, a stavnice se obračajo v prid Izraela.

Predstavnica Izraela Eden Golan je včeraj nastopila v drugem polfinalnem večeru s pesmijo 'Hurricane'. Na ulicah Malmöja je bilo v tem tednu na tisoče protestnikov, ki sodelovanju Izraela na Pesmi Evrovizije v celoti nasprotujejo – ne vidijo namreč, kako je lahko nastop Izraelu dovoljen, če je Rusiji prepovedan. Oboževalci dogodka, katerega namen je širjenje miru, na odrih niso želeli videti nobene izmed omenjenih držav.

A zgodba dobiva zasuk, Eden si je včeraj nepričakovano priborila mesto v finalu, kasneje pa je bila tako kot ostali tekmovalci na novinarski konferenci.

"V veliko čast je biti tukaj, na odru, nastopiti in imeti možnost predstaviti glas Izraela. Da smo prišli v finale je noro in hvaležna sem vsem, ki so glasovali in me podpirali. Navdušena sem," je dejala Golan.

Profimedia
Eden Golan meni, da prisotnost Izraela ne pomeni nevarnosti.

Neki novinar jo je vprašal, ali misli, da je s seboj na Pesem Evrovizije prinesla tveganje in nevarnost. V dvorani je ob tem nastala tišina, voditeljica pa ji je dejala, da ji na to vprašanje ni treba odgovoriti.

"Verjamem, da smo vsi tukaj z enim razlogom. EBU je poskrbel, da je to varno mesto za vse. Mislim, da moja prisotnost ne predstavlja tveganja, sicer me ne bi bilo tukaj," je odgovorila.

Po nastopu so njene možnosti za zmago na stavnicah nepričakovano poskočile. Z osmega mesta se je povzpela na drugo mesto, takoj za Baby Lasagna, in trenutno ji napovedujejo kar 19% možnost zmage.