Slovenija

Slovenec v BBC

uk
13. 8. 2015, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

13. avgusta 1986 je v Londonu umrl Janko Lavrin, slovenski literarni zgodovinar, esejist, pisatelj, prevajalec, pesnik in urednik.

Wikipedija

Bil je urednik revije European Quarterly, član mednarodnega PEN, med drugo svetovno vojno je delal v slovenski sekciji britanskega radia BBC. Rodil se je v Krupi, kmečkima staršema, ki sta umrla za jetiko, ko je bilo Janku komaj štiri leta. Po končanem šolanju je takoj odpotoval v Sankt Peterburg v Rusijo, kjer je študiral arheologijo in slovansko jezikoslovje. Postal je sourednik revije Slavjanski mir in pri svojem delu spoznal pisatelja Tolstoja ter Majakovskega.

NOVINAR

Leta 1912 je začel sodelovati z ruskim dnevnikom Novoje vremja, ki ga je poslal ob izbruhu prve svetovne vojne kot vojnega dopisnika na Balkan. V Nišu je srečal predsednika srbske vlade Nikolo Pašića in z njim opravil takrat znameniti intervju. Zaradi premoči napadalca se je srbska vojska morala umikati na jug. Lavrin je spremljal ta umik prek Kosova in Albanije ter na grški otok Krf. Na vsej tej poti je pisal kratke črtice, ki pa žal še do danes niso objavljene. Nato je odpotoval v Anglijo, kjer se je ustalil v Londonu. Tu je spoznal angleško slikarko Noro Fry in se z njo poročil. Na poročno potovanje sta odšla leta 1928 v Slovenijo, kjer je bila Nora tako navdušena nad pokrajino in ljudmi, da je neprestano risala, in tako je nastal čudovit ilustrirani dnevnik – Poročno potovanje v Slovenijo. Lavrin je bil odličen prevajalec, zato je bil med drugo svetovno vojno zaposlen na radiu BBC v središču Londona.

Wikipedija

Dogodki
1521  Hernán Cortés zasede azteško prestolnico Tenochtitlán, današnji Ciudad de México
1914  avstrijski parnik Baron Gautsch pred Brioni zadene v mino in se potopi, v nesreči umre 150 ljudi
1961  Nemška demokratična republika zapre meje med vzhodnim in zahodnimi sektorji Berlina, zgrajen je berlinski zid

Wikipedija

Rojstva
1899  Alfred Joseph Hitchcock, britanski filmski režiser
1926  Fidel Castro, kubanski revolucionar, predsednik
1970  Alan Shearer, angleški nogometaš

Wikipedija

Smrti
1863 - Eugène Delacroix, francoski slikar
1946  Herbert George Wells, angleški pisatelj
1996  David Eugene Tudor, ameriški pianist, skladatelj ***null***