Svet

Zakreditiran planet: Zemljine resurse za to leto smo porabili danes

B.K.
13. 8. 2015, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Danes obeležujemo dan ekološkega dolga – gre za približen datum, ko človeška poraba preseže letno biokapaciteto planeta - njegovo sposobnost za regeneracijo izgub zaradi človeške masovne porabe ekoloških virov.

Nemčija živi preko svojih ekoloških zmožnosti kar za faktor 2,1. 

Letošnji dan ekološkega deficita je 13. avgust, kar pol leta prej kot bi ga praznovali leta 1987. Takrat je človeštvo kapacitete Zemlje porabilo 19. decembra. Trend življenja človeštva preko naših zmožnosti pa se nadaljuje. Človeštvo porabi iz leta v leto več, opozarjajo ekologi.

Meritve temeljijo na odprtih podatkovnih virih z vsega sveta. Gre za različne statistične podatke Združenih narodov, ki razkrivajo obseg ribolova, kopičenja zalog lesa, obdelovalne rabe zemljišč in obseg paše. Negativni dejavniki, ki so na podlagi tega izračunani so emisija ogljika, erozija tal, krčenje gozdov, pomanjkanje vodnih virov in povečevanje izpusta toplogrednih plinov. Bistvo metode je v primerjavi obsega porabljenih sredstev in Zemljine sposobnosti za regeneracijo.

Že 30 let človeške zahteve po luksuznem življenju presegajo zmožnost planeta za samoregeneracijo.

Trenutne številke predstavljene na spletni strani Earth Overshoot Day kažejo, da vsako leto porabimo za več kot polovico več virov, kot jih lahko vzdržno zagotavlja naš planet.

Tako največje gospodarstvo na svetu – Združene države Amerike, kot tudi največje gospodarstvo v Evropi – Nemčija, porabita za več kot dvakrat več sredstev, kot jih lahko zagotovi ozemlje njunih držav. Evropski kapitalski center porabi tako za 2,1 Nemčije virov vsako leto. Do leta 2030 se pričakuje, da bomo dosegli porabe kar za trikratnik sposobnosti Zemlje.

Izmed največjih gospodarstev so le v Rusiji rezerve obnovljivih naravnih virov v porastu, a mora država zagotoviti pametno upravljanje z ekološkimi dobrinami, da lahko ohrani vzdržnost.