Svet

Kurdske sile v Iraku napadli s kemičnim orožjem

STA/J.P.
13. 8. 2015, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kurdske sile v severnem Iraku, ki se borijo z džihadisti Islamske države, so pred nekaj dnevi napadli s kemičnim orožjem, je danes sporočilo nemško obrambno ministrstvo. Kdo je osumljen za napad, niso povedali, a je bila v preteklosti Islamska država že obtožena, da je proti kurdskim borcem v Iraku uporabila klor.

Reuters

"Zgodil se je napad s kemičnim orožjem na jugozahodu Erbila," je povedal tiskovni predstavnik nemškega obrambnega ministrstva, ki je dodal, da je imelo nekaj kurdskih borcev težave z dihanjem, medtem ko so inštruktorji nemške vojske nepoškodovani.

"Ameriški in iraški strokovnjaki iz Bagdada so že na poti, da ugotovijo, kaj se je zgodilo," je še dodal tiskovni predstavnik. Obenem je poudaril, da je varnost nemških vojakov na severu Iraka že sedaj na najvišji možni ravni.

Nemčija od septembra lani pomaga kurdskim pešmergam v boju proti džihadistom IS z dobavo orožja in usposabljanjem. Trenutno ima tam 90 svojih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IS je sicer v preteklosti že bila tarča obtožb o uporabi kemičnega orožja - med drugim nad prebivalci območij, ki jih je zasedla, pa tudi proti nasprotnikom tako v Siriji kot Iraku.

28. junija je tako Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu sporočil, da je zabeležil napad s plinom v Siriji, kar so potrdili tudi zdravniški testi.

Kurdske borce naj bi takrat po napadu pekli grlo, nos in oči, poleg tega pa so imeli hude glavobole in bolečine v mišicah ter so se težje koncentrirali in gibali. Nekateri, ki so bili plinu izpostavljeni dlje časa, so tudi bruhali.