Med najvplivnejšimi na svetu

Zelenski odpustil Zalužnega iz vojske

M.G.
9. 5. 2024, 16.41
Posodobljeno: 9. 5. 2024, 16.42
Deli članek:

Predsednik Volodimir Zelenski je danes odpustil iz ukrajinske vojske Valerija Zalužnega, nekdanjega vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil, v skladu s predsedniškim odlokom, objavljenim na spletu.

Profimedia
Zelenski ob imenovanju 50-letnega Valerija Zalužnega za naslednjega veleposlanika Ukrajine v Združenem kraljestvu.

V odloku, ki nosi datum 8. maj, je zapisano, da je Zalužni odpuščen iz ukrajinskih oboroženih sil zaradi zdravstvenih razlogov, vseeno pa bo ohranil pravico do nošenja vojaške uniforme. Zaradi vse večjih napetosti med njim in predsednikom Zelenskim, ga je v vlogi vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil (opravljal od junija 2021) sicer že februarja letos zamenjal Aleksander Sirski. Takratna zamenjava je sprožila srdito javno razpravo, saj je Zalužni bil zaradi svoje vloge pri vodenju upora proti Rusiji zelo priljubljen tako med vojsko kot med prebivalstvom, a je na koncu obveljala odločitev Zelenskega.

50-letni Zalužni, ki ga je revija Time leta 2022 uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi na svetu, bo v prihodnjih dneh začel s svojo novo službo - država ga je namreč postavila za ukrajinskega veleposlanika v Združenem kraljestvu. Zalužni je služil v ukrajinskih oboroženih silah vse od leta 1993, ko se je začel usposabljati na vojaški akademiji v Odesi in bo to najbrž njegova prva služba izven vojaških okvirjev.