Vremensko dogajanje

(Foto) Slovenijo zajele nevihte z močnimi naliv in vetrom: Podrto drevje, odkrite strehe in poplave

D.K.
21. 5. 2024, 17.02
Posodobljeno: 21. 5. 2024, 22.50
Deli članek:

Večji del države so danes zajele nevihte z močnimi nalivi, ki so ponekod povzročali težave.

PGD Razkrižje
Gasilci odstranili podrto drevo.

Agencija RS za okolje (Arso) je že v ponedeljek postregla s prvimi opozorili pred vremensko pestrimi dnevi. Kot najbolj problematično so izpostavili torkovo popoldne, pri čemer so za zahodno polovico države, vključno z osrednjeslovensko regijo, izdali oranžno opozorilo, zaradi močnejših neviht z nalivi in sunki vetra. Njihove napovedi so se uresničile. 

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje iz v popoldanskih urah iz več krajev po državi poročali o vetrolomu. Med drugim je veter od 15.00 naprej podiral drevje v občini Rače-Fram, Slovenski Bistrici, Krškem, Brežicah, Rogaški Slatini, Središča ob Dravi ... 

Na upravi za zaščito in reševanje so do 18.00 zabeležili 31 dogodkov na območju regijskih centrov Brežice, Celje, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota in Ptuj. Po njihovih navedbah je na terenu posredovalo 18 gasilskih enot, od tega tri poklicne. Gasilci so odstranjevali podrta drevesa s cestišč in objektov, črpali meteorno vodo ter prekrivali odkrita ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov.

Nekaj po 15. uri je naselje Zdole občina Krško zajelo neurje z močnim vetrom. Odkrilo je več streh stanovanjskih in pomožnih objektov, ter podrlo nekaj dreves na ceste in eno drevo na stanovanjski objekt. Na terenu so gasilci PGE Krško, PGD Zdole in PGD Dolenja vas.

Aleš Krautberger
V Slovenskih Konjicah so na delu gasilci

V Slovenskih Konjicah so gasilci posredovali zaradi poplav. 

Dopoldne je sicer pogosteje deževalo v zahodni polovici Slovenije. Ozračje je najbolj nestabilno v vzhodni Sloveniji. Ob 13. uri je bilo najtopleje v Lendavi 22 °C, ob visoki relativni vlagi, 74 %. Nakar je na jugovzhodu nastala nevihtna linija, ki se je pomaknila proti severovzhodni Sloveniji. Nevihtni sistem je ponekod postregel z močnimi nalivi in sunki vetra. 

Ponoči bodo padavine in nevihte prehodno ponehale

Zvečer in ponoči bodo padavine in nevihte v večjem delu Slovenije prehodno ponehale, le na skrajnem severozahodu bodo še nastajale plohe.

V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v severni polovici Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, najvišje dnevne od 16 do 23 °C.

Sprva bodo na severovzhodu Slovenije še lahko nastajale močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra, opozarjajo na straneh Agencije RS za okolje. 

V četrtek bo spremenljivo oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastale plohe in nevihte. V petek in soboto bo nekaj več sonca, popoldne bo v notranjosti države nastalo nekaj ploh in neviht.