Poskrbite za preventivo

Brane Gregorčič pojasnil, kje gre pričakovati posebej močne nalive in sunke vetra

S.R.
21. 5. 2024, 10.39
Posodobljeno: 21. 5. 2024, 10.45
Deli članek:

Današnje popoldne utegne biti posebej pestro. Za dele države velja oranžno opozorilo, težavo pa bi lahko predstavljala predvsem meteorna voda.

Šimen Zupančič
Brane Gregorčič je eden naših najbolj izpostavljenih meteorologov.

Agencija RS za okolje (Arso) je že včeraj postregla s prvimi opozorili pred vremensko pestrimi dnevi. Kot najbolj problematično so izpostavili današnje popoldne, pri čemer so za zahodno polovico države, vključno z osrednjeslovensko regijo, izdali oranžno opozorilo. Možne so namreč močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra. Da nas čaka oblačen dan s pogostimi padavinami in nevihtami, ki bodo popoldne predvsem na vzhodu lahko tudi močnejše, kaže tudi današnja prognoza Arsa. Padavine bodo v večjem delu Slovenije zvečer in ponoči ponehale, krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v severni polovici Slovenije, nas nato čakajo tudi v sredo.

Arso
Vremensko opozorilo za današnje popoldne.

»Čez dan se bo ob prehodu vremenske motnje težišče vremenskega dogajanja pomaknilo bolj nad vzhodno Slovenijo. Močne nalive in sunke vetra lahko popoldan pričakujemo posebej na območju Štajerske, Prekmurja, dela Posavja in dela Koroške,« je danes za STA dejal meteorolog Brane Gregorčič, ki prebivalcem svetuje, naj preventivno očistijo odtoke, saj se lahko pojavljajo težave z meteorno vodo. Dodal je, da vodotoki zaradi kratkotrajnosti padavin predvidoma ne bodo poplavljali, a bi lahko poplavljala meteorna voda. Gregorčič je kot šibke točke izpostavil podvoze in območja, kjer je »oblika terena ali odvodnjavanje tako, da se lahko ob močnih nalivih pojavljajo težave.« Opozoril je tudi na močan veter, zato je dobro, da se okrog bivališč pospravijo predmeti, ki bi jih sunki vetra lahko odnesli.

Ne gre pozabiti niti na možnost kakšnega krajevnega neurja s točo, na kar opozarjajo ljubiteljski vremenarji na portalu Neurje.si.

Hidrološka napoved

Po navedbah Arsa Mura in Drava danes ohranjata »veliko in ustaljeno vodnatost,« medtem ko se drugod po državi vodnatost počasi zmanjšuje. To je nekoliko izraziteje v zahodni polovici države. Reke na jugu države imajo malo vodnatost. Bodo pa reke danes popoldne ob prehodu neviht znova naraščale, pri čemer je možno »hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov, lahko pride tudi do zastajanja padavinskih voda. Verjetnost za ta pojav bo večja v vzhodni polovici Slovenije.«

Pri Arsu so izpostavili še Dravo, ki ima velik pretok že na »vtoku v državo, ob povečanih lokalnih dotokih se bo njen pretok do noči na sredo povečal. Verjetna bodo manjša razlivanja na običajnih območjih.«

Pretoki večjih rek v zahodni in vzhodni Sloveniji bodo v sredo še zmerno naraščali, medtem ko bodo v drugih delih že upadali. Lahko pa jutri ob krajevnih plohah in nevihtah znova narastejo posamezni hudourniški večjih rek v zahodni in vzhodni Sloveniji.