Praznik razsvetljenja

Majska polna Luna: Čas iskanja in vzpostavljanja ravnovesja

Aleksandra Winkler Drole, karmična diagnostičarka in učiteljica akaških zapisov
22. 5. 2024, 16.27
Deli članek:

Obdobje polne lune v astrološkem znamenju bika (dopolni se jutri popoldne, ob 15.53) predstavlja najplodnejše obdobje v letu.

AdobeStock
Na dan majske polne lune ves svet praznuje dan razsvetljenja vesak.

Polna luna predstavlja dovršenost – višek.  Polna luna v najplodnejšem astrološkem znamenju bika, ki mu vlada Venera (boginja ljubezni, plodnosti in obilja), pa ima poseben pomen tudi za številne ljubitelje budizma, ki na tak dan po vsem svetu praznujejo čas razsvetljenja.

Ta dan je spomin na princa Siddharto, ki je na dan polne lune v mesecu maju postal Buda, prebujen, razsvetljen, torej moder človek. Kanček njegove modrosti si tako vsi ljubitelji tega nauka, četudi nismo budisti, rade volje privoščimo. Njegovi nauki temeljijo na zmernosti. Biti zmeren v vsem, brez pretiranega odpovedovanja, askeze, brez pohlepa po ekstremih, kot je kopičenje denarja … Uči nas, da sta sreča in radost v nas, ko imamo vsega ravno prav, ne preveč, ne premalo. Dodajam: "Naše življenje naj bo kot čevelj, ki ne sme biti ne prevelik ne premajhen, sicer je hoja otežena."

Ljudje smo rojeni z različno mero moči in v različnem obdobju jo izražamo na razne načine. Vedno pa je pomembno dvoje, moč in odgovornost morata biti v premosorazmernem odnosu.

AdobeStock
Jutri bo polna luna zažarela v biku, najplodnejšem astrološkem znamenju.

DHARMA – MOČ NAŠEGA POSLANSTVA
Služenje, poslanstvo je vrsta moči, ki nam je bila zaupana in je naš privilegij. Pa vendar ni le privilegij, danost in talent … Moč je lahko izražena na različne načine: politična moč, voditeljska moč, duhovna moč, čustvena moč. Nekatere moči izražamo, ko smo v vlogi starša (vpliv na vzgojo, počutje in varnost otroka je tudi naša odgovornost). Vsakdo lahko služi s svojim delom, nekaterih vpliv je znatno večji, na primer vpliv na množice (vodilni kadri, menedžerji, politiki in podobno), medtem ko je moč drugih na tihi in blagi ravni, kar pomeni, da njihovo služenje nima večjega vpliva na množice.

ENERGETIZIRANJE KRISTALOV IN NAKITA TER BLAGOSLOV VODE
Dan pred polno luno, 22. maja, odnesimo kristale in nakit (srebro, zlato) na vrt, na balkon ali na okensko polico, da jih obsije luna, ki se bliža svoji popolnosti. Na dan polne lune, 23. maja, pa pripravimo še blagoslovljeno vodo (najbolje izvirsko ali potočno). V stekleni (ne plastični) posodi jo imejmo zunaj. Ne glede na vreme, torej, ne glede na vidljivost, bo energija polne lune dosegla to posodo. Posvetimo in blagoslovimo vodo v molitvi ali z mantrami. Lahko preprosto prosimo z dlanmi, usmerjenimi v posodo z vodo, in rečemo: "Prosim za nebeški blagoslov vse dobre angele in duhovne vodnike. Hvala, hvala, hvala."

MOČ IN ODGOVORNOST
Zavedanje, da gresta moč in odgovornost z roko v roki, nas v tem ciklu vodi na pot uspeha. Srečna razrešitev nekega dolgotrajnega postopka ali nejasnosti glede nečesa. Zmaga nad ovirami. Čeprav se mnogi (ki dlje časa delujete na pozitivnih aspektih) v teh dneh počutite kot zmagovalci, globoko v sebi nosite občutek nelagodja. Moč zahteva konstantno dokazovanje in vzdrževanje v dobri kondiciji. To je srečen cikel za vse "naravne", dobre, srčne vodje. Vsakdo izmed nas je lahko v nekem pogledu vodja (denimo mati svojim otrokom, gospodinja, ki podpira tri vogale hiše, vodja oddelka na delovnem mestu, samostojni podjetnik). Samo z močjo oziroma vplivom lahko dosežemo neke spremembe, uvedemo reforme oziroma trajne rešitve ali izboljšave.

Moč v kontekstu karme je na testiranju z odgovornostjo. Večja ko je moč (na primer vpliv v politiki, gospodarstvu, v odnosih, fizična moč, spiritualna moč), večja je odgovornost. Glede preteklih zlorab moči oziroma neodgovornih ravnanj se v tem ciklu slabo izide. Pomembno je ozaveščanje preteklih dejanj (karme). Vpliv karme je namreč zelo močan. Karma je lahko pozitivna ali negativna. Egocentrična želja po moči in vplivu je najbolj očitna v kontekstu zlorabe moralnih, etičnih načel in nepoštenosti. Žal se mnogi tega učijo prav v tej inkarnaciji in ta cikel omogoča napredek skozi vpogled v svoje notranje vzgibe.