Slovenija

Avstrijski 'šoping' v Sloveniji

Žiga Kariž
9. 6. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Medtem ko v Telekomu čakajo na razplet sage o prodaji, je prišlo do združitve dveh podjetij, konkurenčnih nacionalnemu operaterju, ki sta že v tuji lasti. V boju za prevlado na trgu telekomunikacij sta moči združila Simobil in Amis. Telekom Austria je tako jasno napovedal boj za prevladujoč položaj na slovenskem trgu.

Telekom Austria

Avstrijski telekomunikacijski operater Telekom Austria se je včeraj dogovoril za nakup mariborske telekomunikacijske družbe Amis. Telekom Austria, ki ima pod svojim okriljem tudi slovenskega mobilnega operaterja Simobil, naj bi za nakup Amisa odštel 30 milijonov evrov.

Amis, ki ima sedež v Mariboru, je nastal iz podjetja Medinet, ki ga je leta 2006 kupil sklad Amisco NV iz Bruslja, ta pa je v lasti skladov KBC Private Equity in Iris Capital iz Francije. Lani je ustvaril 41 milijonov evrov prihodkov in ima 86.000 naročnikov na slovenskem in hrvaškem trgu.

Pod streho avstrijskega Telekoma sta se tako združila Simobil, ki ima na trgu mobilne telefonije 30-odstotni delež, in Amis, ki ima na področju IP-telefonije skoraj 20-odstotni delež, na trgu širokopasovnega dostopa do interneta pa 12-odstotni delež.

Dalj časa se je sicer govorilo, da naj bi se Simobil resno spustil v boj za T-2, a očitno so se Avstrijci odločili za drugačno strategijo.

Kdo hoče T-2

Vest o sklenjenem poslu je slaba novica predvsem za DUTB, ki prodaja T-2. Še prejšnji teden je lahko računal na tri snubce, ki bi morali za tega operaterja globoko seči v denarnice. Simobil je namreč, da bi lahko ostal konkurenčen na našem trgu, nujno potreboval tudi partnerja za ponudbo fiksne telefonije, interneta in televizije.

Med strokovnjaki je veljalo celo mnenje, da mora Simobil nujno kupiti T-2, zato si je DUTB lahko obetal visoke ponudbe za 150 milijonov evrov terjatev, ki jih namerava prodati. Zdaj je situacija popolnoma spremenjena. Sklad Cinven, ki spada v ožji krog zainteresiranih strank, bi z nakupom Telekoma skoraj zagotovo izpadel iz igre za T-2, kajti ob združitvi lastništva obeh operaterjev bi presegel dovoljeno koncentracijo na trgu, na kar je na svojem blogu opozoril tudi ugledni ekonomist Jože P. Damijan.

Če bi Cinven kupil tudi T-2, bi namreč na področju mobilnega širokopasovnega dostopa obvladoval 51 odstotkov trga, pri fiksni telefoniji 69 odstotkov. Pri fiksnem širokopasovnem dostopu do interneta (optika, xDSL, kabel, bakreno omrežje in drugo) bi obvladoval 53,5 odstotka trga.

Pri ponudbi digitalne TV bi Cinven lastniško obvladoval 86,6 odstotka ponudbe IP-televizije. Drugi potencialni kupec za T-2 je ameriški sklad KKR, ki ima v lasti Telemach in je pred kratkim že prevzel Tušmobil in tako na trgu že lahko nudi konvergenčno ponudbo vseh telekomunikacijskih storitev.

Tretji ponudnik je torej Telekom Austria, ki pa se je z nakupom Amisa otresel pritiska. T-2 je po številu naročnikov sicer drugi največji ponudnik internetnih storitev in ima v lasti največje optično omrežje pri nas, zato bi vsak izmed treh potencialnih kupcev z njim ogromno pridobil. A dejstvo je, da se je število ponudnikov telekomunikacijskih storitev v zadnjih letih pri nas tako zmanjšalo, da bo, ne glede na to, kdo bo kupec, največ dela imel urad za varstvo konkurence.