Slovenija

Polja Vipavske doline v znamenju eksotike

pk
8. 6. 2015, 21.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vipavsko površje s podnebjem predstavlja izjemno izhodišče za izrabo okolja tudi v nepričakovanih smereh. V dolini s tem navdihom vzgajajo banane.

Občina Ajdovščina

Na poljih v bližini hitre ceste skozi Vipavsko dolino tako počasi nastajajo poskusni eksotični nasadi enoletnic, kot sobuče, afriška kumara, sladki krompir, nasadili pa so tudi bolj drzne banane, goji jagode, aronijo in žižule. Pridelava teh sadežev bi lahko tu uspevala in hkrati predstavljala zanimiv dodatek k že znanim izdelkom, ki jih na trgu ponuja dolina. Tako bi se lahko, na primer, marelični marmeladi v kakšni zanimivi kombinaciji pridružila še banana, kar bi ponudbo obogatilo in ji še bolj pomagalo utirati pot na vse bolj zahteven trg.

Nove pristope, kot so ti, spodbuja tudi Green Education – Back to the nature. Gre za mednarodni projekt, med izhodišči katerega je tudi raznovrstnost rastlinstva in živalstva – in prav to je ajdovski občini pisano na kožo, saj bi le težko kje v Evropi na tako majhnem koščku našli toliko različnih rastlinskih vrst, ki so značilne tako za visoke Alpe kot za sredozemsko podnebje. »Občina podpira uvajanje novih vrst, zato od letos delujeta dva poskusna nasada za sadje in zelenjavo, ki jih prej v dolini nismo pridelovali. Po drugi strani pa se vračamo k tradiciji naših babic in dedov s predelavo sadja po starih receptih, in prav letos smo zato odprli Učni center Brje,« je dejal župan Ajdovščine Tadej Beočanin.

Tako so si s praksami s tega področja v preteklih dneh v Ajdovščini v okviru Green Education mnenja in znanje izmenjevali sodelujoči v projektu iz Poljske, Turčije, Velike Britanije, Italije in Španije. Njihov obisk je zaokrožil projekt, ki teče v sklopu evropskega programa Vseživljenjsko učenje, ki ga tu koordinira Ljudska univerza Ajdovščina. Podporo mu je naklonila tudi občina. Tako se je župan Tadej Beočanin srečal z mednarodno delegacijo, ki širi znanje in izkušnje ter ozavešča prebivalce – tako pridelovalce kot potrošnike.