Črna kronika

Radanu dosmrtni zapor?

robert.marin@svet24.si
9. 6. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zdravnika Ivana Radana lahko zaradi hudih očitkov, sedmih umorov, po zakonu doleti tudi dosmrtni zapor. V Sloveniji doslej izreka dosmrtnega zapora še nismo slišali, so pa tožilci to radikalno obliko kaznovanja brez uspeha zahtevali dvakrat, v primeru kitajskega državljana Wu Zuxionga in Sežančanke Kristine Mislej.

Jure Eržen/Delo

Odpuščeni zdravnik ljubljanske nevrološke klinike je v sedmih primerih utemeljeno osumljen umora, šestih kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu, devetih kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja, zlorabe uradnega položaja ali pravic ter ponarejanja listin.

STA

Neuradno na Radana letijo očitki iz 4. odstavka 116. člena, ki omenja storitev umora iz morilske sle, koristoljublja, brezobzirnega maščevanja in drugih nizkotnih nagibov oziroma zato, da bi storil ali prekril kakšno drugo kaznivo dejanje. Po naših informacijah je Radan po prepričanju preiskovalcev na smrt bolnim pacientom pomagal umirati iz morilske sle, v primeru, da bodo tožilci to zapisali tudi v obtožnico, pa bo to prvi kazenski pregon te vrste pri nas. Kot je znano, se je Radan v priporu na Povšetovi pod težo očitkov zlomil in poskušal storiti samomor. Nekdanjega zdravnika lahko, kajpak v primeru, da so mu očitki dokazani, doleti tudi dosmrtni zapor. Slovenski tožilci so to radikalno obliko kaznovanja doslej zahtevali v dveh primerih ...

Kazenski zakonik, umor, 116. člen

Kazenski zakonik (velja od 2008) določa, da se storilec, ki komu vzame življenje na grozovit ali zahrbten način, zaradi kršitve enakopravnosti, iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja oziroma drugih nizkotnih nagibov ali pa v hudodelski združbi, za storitev takšnih dejanj kaznuje z zaporom najmanj (!) 15 let.

Sežanska tragedija

Kristina Mislej je konec marca 2009 zadušila svoja speča otroka, štiri leta starega dečka in dve leti staro deklico. Tožilstvo je Mislejevi očitalo umora, storjena na zahrbten način, in zanjo zahtevalo dosmrtni zapor, koprski okrožni sodniki pa so jo, brez materialnih dokazov zaradi slabo opravljenega dela kriminalistov, spoznali za krivo uboja sina in hčerke ter obsodili na 20 let enotne zaporne kazni. Sodba je postala pravnomočna decembra 2011. Mislejeva je med sojenjem očitke zavračala in trdila, da naj bi otroka umoril njej neznani storilec. Usodnega večera se po njenih besedah pri njih doma ni dogajalo nič nenavadnega. Ko je malčka spravila spat, se je vrnila v dnevno sobo in si ogledala film. Nato pa se je tudi sama okoli polnoči odpravila spat in ugotovila, da je nekaj narobe. Ker otroka nista dihala, je na pomoč poklicala očeta zdravnika in reševalce, vendar dečku in deklici ni bilo več pomoči.

Dvojni umor na Ižanki

Kitajski državljan Wu Zuxiong je bil drugi obdolženec pri nas, za katerega je tožilstvo zahtevalo dosmrtni zapor. Umorjena zakonca, prav tako kitajska državljana, sta bila lastnika restavracije na Prulah, kjer je kot pomočnik v kuhinji delal tudi obdolženi. Ker Wu ni ravno blestel, sta ga odpustila, kar naj bi bil motiv za tragedijo, ki se je odvila 18. junija 2010 na Ižanski cesti v Ljubljani.

arhiv Svet24

V notranjost hiše je morilec vlomil skozi okno, kamor se je povzpel po kovinski lestvi, nato pa je odšel v spalnico in tam zakonca, ki sta še spala, napadel s topim delom motike.

Čeprav ju je izmaličil do nerazpoznavnosti, nesrečnika po mnenju izvedencev sodne medicine nista umrla takoj, ampak od 15 minut do pol ure po napadu. Wu umorov ni priznal, je pa povedal, da se mu zdi brutalna smrt pravična kazen za ljudi, ki slabo ravnajo s svojimi bližnjimi. Wujeva žena je bila namreč sestra umorjene. Avgusta 2011 so Wuja obsodili za vsak umor na 17 let zapora ter mu izrekli enotno kazen 20 let zapora, višji sodniki pa so mu enotno zaporno kazen junija 2012 zvišali še za 10 let.