Slovenija

Svet UKC Ljubljana bi zaostril pogoje za razpis generalnega direktorja

M.J.
8. 6. 2015, 21.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je na današnji seji med drugim obravnaval spremembe odloka, s katerimi bi zaostrili pogoje, ki jih morajo imeti kandidati za vodenje takšne organizacije, je povedal predsednik sveta Tomaž Glažar. Upajo, da bodo spremembe veljale že pred poletnim razpisom za novega generalnega direktorja.

STA

Po besedah Glažarja so želeli bolj opredeliti, kaj naj bi pri razpisu spadalo pod vodenje organizacije kot je klinični center. Najprej bodo spremenili odlok, nato tudi statut. Kot je še pojasnil predsednik sveta, mora imeti v osnovnem statutu in odloku kandidat izkušnje iz vodenja in upravljanja, kar je sam ocenil za zelo širok pojem, ki ga je bilo treba zaostriti.

Predlagamo da se na razpis javijo kandidati z najmanj petletnimi izkušnjami s podobnim vodenjem kot je v kliničnem centru ter vsaj desetimi leti delovnih izkušen, je dejal Glažar in dodal, da kandidati za to funkcijo morajo imeti ustrezno kilometrino.

Odlok in statut bi si sicer želeli spremeniti še pred novim razpisom, saj so se pri sami izbiri kandidatov doslej že pojavljale težave. Razpis za generalnega direktorja morajo objaviti v poletnih mesecih, zato pričakujejo da bo do sprememb prišlo v začetku julija, ko naj bi razpis tudi izvedli.

Na današnjem nadaljevanju zadnje seje UKC Ljubljana je svet zavoda danes razpravljal in sprejel sklep o dodatnih zaposlitvah. V tem paketu so tudi medicinske sestre intenzivnih terapij. Soglasje so izdali na podlagi potreb oddelkov, gre pa za vse skupaj 130 delovnih mest, je povedal Glažar.

Na nevrološki kliniki je sicer potrebnih osem dodatnih zaposlitev zdravnikov specialistov, ki pa jih ni na trgu. Kot je pojasnil v. d. generalnega direktorja UKC Simon Vrhunec, iščejo druge rešitve. "Ena izmed njih je tudi ta, da druge intenzivne terapije pomagajo pri delu te konkretne intenzivne terapije, je pa res, da gre tudi za klic tistim, ki v tej državi to področje urejajo," je dejal.

Zdravniško zbornico in ministrstvo za zdravje je Vrhunec pozval, naj razpišeta več študijskih mest na obeh medicinskih fakultetah v državi, pa tudi več specializacij za tista področja, ki so pod največjim pritiskom.

Vrhunec je na koncu še povedal, da so v UKC Ljubljana zadovoljni z izkupičkom ugotovitev komisije glede ohranitve mednarodne akreditacije o kakovosti in varnosti bolnišnic DNV. Kot je pojasnil, so bili ocenjevalci posebej pozorni tudi na primer Radan in natančno preučili njihovo dokumentacijo v zvezi z varnostjo pacientov ter na to, kako v praksi dejansko izvajajo to, kar imajo napisano na papirju. Z videnim so bili po besedah Vrhunca zelo zadovoljni.