Iskali so ga organi pregona treh držav

FOTO: Begijskega »Ramba,« pred katerim je trepetala država, našli mrtvega

S.R.
20. 6. 2021, 16.16
Posodobljeno: 20. 6. 2021, 17.51
Deli članek:

V Belgiji se je končal lov za oboroženim in domnevno izjemno nevarnim ubežnikom, vojakom Jürgenom Coningsom, ki je 17. maja izginil v neznano, še prej pa iz vojašnice ukradel več kosov orožja. V času dolgotrajne iskalne akcije si je prislužil vzdevek belgijski »Rambo.«

Linkedin
Jürgen Conings

Njegovo truplo so danes našli v bližini nacionalnega parka Hoge Kempen, na območju katerega so ga iskali že vse od njegovega izginotja. Po navedbah državnega tožilstva prve ugotovitve kažejo, da je storil samomor, za kar naj bi uporabil pištolo, a morajo to še uradno potrditi, danes poročajo belgijski mediji.

»To je olajšanje zlasti za mojega sina, da so ga našli. Sklepam, da se mi ne bo treba več skrivati v varni hiši,« se je na novico odzval Van Ranst, ki je prek Twitterja sožalje voščil tudi Coningsovi družini.

Če na kratko povzamemo njegovo zgodbo, skrajni desničar Conings je pred dobrim mesecem do zob oborožen zapustil svojo vojašnico, preiskovalci pa so naslednji dan na območju nacionalnega parka našli njegovo vozilo, v katerem je med drugim zapustil tudi več kosov težkega orožja, vključno z raketometi, ki jih je zaplenil v vojašnici. Od takrat so ga mrzlično iskali policisti in vojaki treh držav. Zaradi bližine meje so ob belgijskih v preiskavi sodelovali tudi nizozemski in nemški organi pregona. Za seboj je pustil dve pismi, v katerih je navedel, da bo izvedel napad, ob tem pa poimensko izpostavil belgijskega virologa Marca Van Ransta. Eno pismo je naslovil na policijo, drugo pa je bilo namenjeno njegovi soprogi. Belgijski organi pregona so Van Ransta nemudoma spravili na varno. Ta je bil o novici o najdbi trupla že obveščen.

Profimedia
Policisti so območje že zavarovali.

Truplo med kolesarjenjem našel župan

Začela se je obsežna iskalna akcija, v okviru katere so uspeli odkriti le dva dokaza, da se Conings nahaja na območju nacionalnega parka. Poleg njegovega zapuščenega avtomobila so v gozdu našli še šotorsko krilo, za katerega sklepajo, da bi ga lahko uporabil kot zasilno zavetišče. Med preiskavo so še ugotovili, da je bil eden od večjega števila vojakov, ki jih je zaradi skrajnih desničaskih stališč podrobneje spremljala vojaška obveščevalna služba. Ta je Coningsa opredelila kot nevarnega in ga uvrstila na seznam potencialnih teroristov.

Flamski časnik De Morgen poroča, da je njegovo truplo med kolesarjenjem povsem po naključju našel Johan Tollenaere, župan tamkajšnjega kraja Maaseik. Ta naj bi med vožnjo zaznal močan vonj po crkovini ali razpadajočem truplu, o čemer je nemudoma obvestil vojsko, ki je zaradi Coningsa na območju tako ali tako prisotna. Policija je to novico pozneje potrdila in pojasnila, da je bil župan zgolj eden v skupini kolesarjev, ki so naleteli na grozljivo najdbo. »Sam nisem šel pogledat. Glede na vonj se mi je zdelo, da gre za močno razpadlo truplo,« pa je dejal Tollenaere.

Profimedia
Župan Maaseika Johan Tollenaere je pojasnil, kako so naleteli na truplo.