Še vedno na begu

FOTO: Jih je do zob oboroženi nekdanji vojak speljal na led?

S.R.
24. 5. 2021, 11.34
Posodobljeno: 24. 5. 2021, 11.51
Deli članek:

V Belgiji še naprej iščejo oziroma lovijo močno oboroženega vojaka, ki se uspešno izmika policiji, vojskam in obveščevalnim službam kar treh držav članic EU.

Facebook
Jürgen Conings

O 46-letnemu Jürgenu Coningsu, kariernemu vojaku in skrajnemu desničarju, ki je prejšnji ponedeljek zvečer izginil v neznano, še prej pa iz vojašnice ukradel orožje, vključno z brzostrelko in raketometi, smo že poročali. Za seboj je pustil dve pismi, v katerih je navedel, da ga ne bodo ujeli živega ter da je na »misiji« proti državi in zdravstvenim ustanovam.

Gre sicer za izkušenega vojaka, ostrostrelca, ki je bil v svoji karieri na misijah v Iraku, Afganistanu, Libanonu, Kosovu, v Bosni in Hercegovini ter tudi nekdanji Jugoslaviji. Oblasti so ga opisale kot nevarnega, potencialno nasilnega desničarskega skrajneža. Nekaj kosov orožja, tudi raketomete, je pustil v svojem avtomobilu, ki so ga našli zapuščenega na območju nacionalnega parka Hoge Kempen v provinci Limburg, a je Conings še vedno do zob oborožen. Obsežna, teden dni trajajoča iskalna akcija na območju nacionalnega parka, v kateri so sodelovali policisti in vojaki kar treh držav članic EU, po poročanju časnika The Brussels Times ni obrodila sadov, zato so jo ustavili. Območje oziroma nacionalni park so znova odprli za javnost, po navedbah državnega tožilstva se namreč Conings ne nahaja več na tem območju. Pristojni tako zdaj razmišljajo o možnosti, da je Conings s sledmi, ki jih je pustil za seboj, oblasti speljal na led, da je torej šlo za načrtno potezo. Proučujejo tudi možnost, da je v zadevo vpletena še kakšna tretja oseba.

Profimedia
Coningsa iščeta tako policija kot vojska.

Hišne preiskave

Organi pregona so med koncem tedna preiskali več lokacij, vključno z domom nekdanjega vojaka in vodje neonacistične organizacije BBET Tomasa Boutensa, ki je bil v preteklosti že obsojen zaradi terorizma. Zaslišali so tudi več drugih oseb, povezanih z neonacisičnimi in paravojaškimi skupinami. Ubežnik v tem trenutku ostaja na prostosti, v kolikor se resnično ne nahaja na območju nacionalnega parka, pa je za seboj pustil malo sledi. Organi pregona so sicer včeraj zaprli železniško postajo na severu Bruslja, potem ko so prejeli prijavo, da naj bi v bližini opazili Coningsa. Vlaki na postaji, ki so jo temeljito preiskali, začasno niso smeli ustavljati, a jim o ubežniku ni uspelo odkriti novih sledi.

Profimedia
Coningsa iščeta tako policija kot vojska.

Vrh EU

S pozivom so se obrnili tudi neposredno na Coningsa. Državni tožilec Frederic Van Leeuw ga je namreč prek televizijski poročil pozval, naj stopi v stik z nekom, ki mu zaupa, in se tako preda na miren način. V Bruslju sicer te dni poteka izredno zasedanje voditeljev držav članic EU, na katerem bodo razpravljali o najbolj perečih vprašanjih v Uniji, vključno s pandemijo covida-19 in zunanjepolitičnimi dogodki. Po poročanju STA gre za prvo fizično srečanje voditeljev EU v Bruslju po rednem vrhu decembra lani. Udeležuje se ga tudi slovenski premier Janez Janša. Čeprav na tovrstnih zasedanjih vedno veljajo ostri varnostni ukrepi, bodo te dni zaradi nevarnosti, ki jo predstavlja Conings, varnostne službe še posebej pazljive. Coningsa je na svoj seznam najbolj iskanih kriminalcev dodal tudi Interpol, kar pomeni, da se je lov nanj razširil čez belgijske meje.

Kot smo že poročali, je Conings v preteklosti s smrtjo grozil virologu Marcu Van Ranstu, prvemu možu boja proti pandemiji sars-cov-2 v Belgiji. Ta je v soboto za nastalo situacijo obtožil flamsko skrajno desničarsko stranko Vlaams Belang in druge desničarske politike, ki da so s pomočjo zlasti družabnih omrežij ustvarili negativno ozračje v družbi ter ljudi naščuvali zoper njega, druge virologe in epidemiologe ter ukrepe za zamejitev širjenja virusa. Oblasti so Van Ransta že na začetku prejšnjega tedna premestile na varno lokacijo.

Profimedia
Coningsa iščeta tako policija kot vojska.

Profimedia
Coningsa iščeta tako policija kot vojska.