»Ne boste me ujeli živega«

V nacionalnem parku iščejo do zob oboroženega vojaka in desničarskega skrajneža

S.R.
19. 5. 2021, 17.51
Posodobljeno: 19. 5. 2021, 20.53
Deli članek:

Belgijske specialne enote iščejo do zob oboroženega vojaka, ki je iz vojašnice ukradel več kosov orožja, grozil s smrtjo in izginil v neznano.

Profimedia
Coningsa iščejo v nacionalnem parku v belgijski provinci Limburg.

Gre za 46-letnega vojaka Jürgena Coningsa, ki je v preteklosti s smrtjo že grozil virologu in prvemu možu boja proti pandemiji sars-cov-2 v Belgiji Marcu Van Ranstu. Belgijske oblasti so Van Ransta in njegovo družino že spravile na varno lokacijo. »Naj bo nekaj povsem jasno, tovrstne grožnje name nimajo nikakršnega vpliva,« se je Van Ranst odzval na Twitterju.

Reuters
Jurgen Conings

Coningsa po poročanju belgijskega časnika The Brussels Times iščejo od včerajšnjega popoldneva, ko je izginil v neznano, za seboj pa pustil sporočilo, da ga ne bodo ujeli živega. Še pred tem je iz vojašnice, kjer je bil zaposlen, ukradel mitraljez, pištolo in menda tudi več raketometov. Že včeraj so sicer na robu gozda na območju nacionalnega parka Hoge Kempen v provinci Limburg našli njegovo zapuščeno vozilo, za seboj je pustil tudi nekaj kosov orožja, ki bi ga pri gibanju najverjetneje preveč ovirali. Po navedbah tiskovnega predstavnika državnega tožilstva, ki podrobnosti ni razkrival, gre pravzaprav za »najnevarnejše kose orožja.« Domnevno naj bi našli kar štiri raketomete, a je Conings še vedno do zob oborožen, domnevno najmanj z brzostrelko FN P90 in pištolo, nosil pa naj bi tudi neprebojni jopič. Oblasti so sicer nacionalni park, ki vključuje približno 12.000 hektarjev gozda in resave, že zaprle. Policija je prebivalce že pozvala, naj se osumljencu, v kolikor ga opazijo, ne približujejo, vstop v nacionalni park pa je začasno prepovedan.

Profimedia
Coningsa iščejo v nacionalnem parku v belgijski provinci Limburg.

Na radarju protiterorističnih služb

Šlo naj bi sicer za »potencialno zelo nasilnega skrajneža« s skrajno desničarskimi stališči. V sporočilu, ki ga je pustil za sabo, naj bi po poročanju britanske BBC zapisal, da »ne more več živeti v družbi, v kateri so nam politiki in virologi odvzeli vse.« V operaciji sodelujejo tudi belgijski strokovnjaki s področja boja proti terorizmu, ki zadevo jemljejo »izjemno resno.« Za čas lova na skrajneža naj bi zaprli tudi več vojašnic, vojakom pa naj bi prepovedali izhod.

Belgijska nacionalna varnostna in obveščevalna služba (GISS) je sicer že marca letos poročala, da pozorno spremljajo približno 30 belgijskih vojakov s skrajno desničarskimi stališči, kar je nedavno potrdil tudi minister za pravosodje Vincent Van Quickenborne. Po poročanju flamskega časnika De Morgen naj bi bil med njimi tudi Conings, ki naj bi ga opredelili kot »osebo s skrajnimi stališči, ki ima namen uporabiti nasilje, a zaenkrat v to smer še ni naredila konkretnih korakov.« Imel naj bi burno preteklost, kot osebo, ki bi lahko predstavljala teroristično grožnjo, pa ga je označila tudi posebna enota za analizo teroristične grožnje CUTA (Coordination Unit for Threat Analysis). Belgijska javnost se na podlagi teh informacij upravičeno sprašuje, kako je lahko imel Conings tako preprost dostop do orožja. Glede tega vprašanja že poteka tudi notranja preiskava.