Čreda na romanju

FOTO in VIDEO: Pomendrali vse pred sabo, ustvarili za dober milijon dolarjev škode in obnoreli Kitajce

S.R.
20. 6. 2021, 13.12
Posodobljeno: 20. 6. 2021, 13.37
Deli članek:

Čreda je svojo pot začela v prvinci Junan na jugozahodu Kitajske, od koder je prek naravnega rezervata krenila proti severu.

Profimedia
Za človeka jim je malo mar, pridelek pred njimi ni varen.

Gre za najnovejšo senzacijo, ki je obnorela Kitajce. Ti namreč v milijonih tudi v živo spremljajo odisejado pobegle črede 15 slonov, ki roma, pogosto tava in pustoši po jugozahodu Kitajske. Okoli njih nenehno brnijo droni, ki skrbijo za posnetke v živo, spremlja jih policija, sloni pa nimajo miru niti med spanjem, hranjenjem in iztrebljanjem. Skupina je sicer že lani pobegnila iz naravnega rezervata na jugu države.

Kot je nedavno poročal CNN, so doslej prehodili že več kot 500 kilometrov, pri tem pa pomendrali velike količine pridelka, postopali po različnih urbanih področjih, kjer so se morali prebivalci njim v čast z ulic umikati v svoje domove, povzročili pa so že za več kot milijon dolarjev materialne škode. Samo do konca maja so po poročanju Beijing News uničili 842 arov kmetijskih površin. Zaenkrat še ni znano, zakaj so se sloni podali na romanje proti severu. Nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da bi to lahko bilo zaradi krčenja deževnih gozdov na njihovi domači grudi. Spet drugi razmišljajo, da so se morda le izgubili in zdaj tavajo naokoli. Na Kitajskem sloni sicer veljajo za zaščiteno vrsto, na območju province Junan pa naj bi jih živelo približno 300.

Reuters
Snemajo jih tudi med dremežem. Mladič je ob teh prizorih postal zvezda.

Rodile so se nove zvezde

V neukrotljivi druščini romarjev se sicer ne nahajajo samo odrasli sloni, čredo namreč spremljajo tudi trije mladiči, pri čemer se je eden skotil med popotovanjem. Ti so v zadnjem obdobju pravzaprav postali glavne zvezde tega resničnostnega šova, v katerem udeleženci ne nastopajo po lastni volji. Tako si je prejšnji teden posnetek enega od mladičkov, ki se je med dremežem znašel pod enim od starejših pajdašev, na spletu ogledalo več kot osem milijonov ljudi, na ramenih njihove slave pa v zadnjem času poskušajo jezditi tudi številni kitajski zvezdniki in influencerji.

Oblasti si ob dogajanju mrzlično prizadevajo, da bi čredo preusmerili stran od naseljenih območij, konec maja pa so za ta namen vzpostavili poseben štab, odgovoren za to, da slone spremlja 24 ur na dan.

Nič jih ne ustavi

In kakšne so zadnje novice s terena? Pred slabim tednom si je druščina privoščila daljši počitek, saj je morala počakati na 10-letnega golobradca, ki je nekaj dni pred tem nekoliko zaostal. V resnici je šlo za približno 14 kilometrov zaostanka. Kot je poročal portal rte.ie, so bili odrasli, zlasti samice, ob njegovem mencanju precej neučakani, kar so mu tudi dali vedeti, a ni kazalo, da bi zaradi tega pospešil svoj korak. Čreda se je takrat nahajala nekaj dni hoje južno od velemesta Kunming s 6,6 milijona prebivalci, ki se nahaja slabih 100 kilometrov severno od mesta Jušji z 2,6 milijona prebivalci. Tega so v četrtek že dosegli, desetletnik pa je do tistega trenutka zaostal že za slabih 19 kilometrov. Morda se čredi sploh ne bo več pridružil, saj si sloni, ko dosežejo spolno zrelost, radi poiščejo novo družbo.

Da bi se tema dvema večjima mestoma izognili, jim oblasti na poti postavljajo vabe v obliki raznih dobrot, a čreda prodira naprej. Doslej so evakuirali že več kot 3500 ljudi, ki so jim bili na poti. Vseh 15 slonov je bilo sicer videti zdravih.