ŽE DIŠI

Zacvetel je smilj: dišeča začimba, ki pomlajuje kožo

Mare Koren
20. 6. 2021, 16.22
Deli članek:

Te dni je smilj svoje zlatorumene cvetove že nežno razprl in jih nastavil soncu. Poznan je pod različnimi imeni in nepogrešljiv v kulinariki, prav tako pa v kozmetiki, saj pomirja kožo.

Dreamstime
Laški smilj je zelo dišeča trajnica, ki tudi bogato cveti. Posebno ji prija polno sonce in odcedna vrtna prst.

Da boste vedeli, za katero rastlino gre, naj vam v začetku predstavimo njegova imena. Poznamo ga pod imeni laški smilj, suhocvetnica in nesmrtnica. Sicer ga prepoznamo po rumenih socvetjih in omamnem vonju, ki številne spominja na kari, ter tudi po sivkasto zelenih listkih, ki tvorijo čudovite grmičke.

Smilj raste predvsem v Sredozemlju

Našli ga boste skoraj po celotnem Sredozemlju, kjer raste samoniklo. Gre za staro mediteransko rastlino, ki jo je opeval že Homer. Po njem so poimenovali tudi otroke, pri nas denimo uporabljamo imena Smiljan in Smilja ali Smiljana, kar sicer po francosko pomeni tudi nesmrtnost. Plantaže smilja so razširjene predvsem po Franciji, Španiji, Severni Afriki in Hercegovini. Zaradi bojazni pred naravno iztrebitvijo smilja so na Hrvaškem močno poostrili nadzor, medtem ko ga pri nas najdete predvsem na Krasu in Obali, a ga lahko sadite in sejete tudi v notranjosti države, kjer bo celo preživel zimo.

Dragoceno eterično olje

Nasadi smilja so hrana številnim žuželkam, vabijo jih z omamnim vonjem, ki s sladkobno opojnostjo zmeraj znova očara. Za to je zaslužno eterično olje, a tega je v rastlini zelo malo; za zgolj kilogram eteričnega olja pridelovalci potrebujejo več kot tono teh rastlin. Smilj vsebuje keton italidion, ki ima moč regenerativnega obnavljanja, v njem najdemo tudi grenčine, čreslovine, fitosterole in še bi lahko naštevali. Olje se uporablja predvsem v fitoterapiji za pomirjanje in v kozmetiki, kjer deluje kot adstringent (zoži kožne pore), antialergik, antiflogistik (pomirja razdraženo kožo), protimikrobno in protivnetno. Z redno uporabo se zmanjšajo gube, poporodne strije in brazgotine. Če povzamemo, glavna lastnost je obnavljanje kože, ne glede na prizadetost (opekline, odrgnine, ekcem, luskavica, koprivnica, hemoroidi, krčne žile …), ter vračanje mehkobe in prožnosti.

Preprečite pike, pomirite kašelj

Olje smilja se priporoča tudi kot zaščita pred piki žuželk. Olje bo z nam prijetnim vonjem komarje odvrnilo od tega, da bi se nas lotili, mi pa bomo imeli torej od tega dvojno korist. Naj povemo, da se smilj v svojem naravnem okolju dobro meša z vonjem drugih mediteranskih rastlin, kar dobro vpliva na ljudi, ki imajo težave z dihalnimi boleznimi. Izjemno zdravilen je tudi sirup iz smilja, ki pomirja kašelj, primeren je za pripravo inhalacij, ki bodo pospešile zdravljenje.

Dreamstime
Olje smilja se uporablja v fitoterapiji za pomirjanje, v kozmetiki pa za glajenje gubic ter tudi protimikrobno in protivnetno.