Najmanj v zadnjih treh mesecih

Umirjanje razmer v Indiji, drugi val od vrhunca močno pojenja

S.R./STA
20. 6. 2021, 15.14
Posodobljeno: 20. 6. 2021, 15.19
Deli članek:

V Indiji se še naprej spopadajo z drugim valom epidemije, a se razmere umirjajo. Številne zvezne države so sicer že sredi vala začele z rahljanjem ukrepov, strokovnjaki pa svarijo pred tretjim valom.

Profimedia
Največji izziv Indije ostaja cepljenje njenega številnega prebivalstva.

V Indiji, kjer je pustošila predvsem delta različica sars-cov-2, so v minulih 24 urah zabeležili 58.419 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je najnižje dnevno število novih okužb v zadnjih skoraj treh mesecih. Gre za najnižje dnevno število okužb od 24. marca, ko so v Indiji zabeležili 53.476 primerov, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Zabeležili so tudi 1576 smrtnih primerov zaradi covida-19. 

Dnevne številke nakazujejo na močno upočasnitev od vrhunca drugega vala v začetku maja, ko so v državi vsak dan zabeležili več kot 400.000 primerov. V Indiji so po podatkih ministrstva za zdravje od začetka pandemije zabeležili skupno 29,9 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom. To predstavlja drugo najvišje število okužb za ZDA. Zaradi covida-19 je umrlo 386.713 ljudi. Strokovnjaki sicer menijo, da so dejanske številke glede okužb in smrti mnogo višje od uradnih.

Številne indijske zvezne države so sredi drugega vala epidemije že začele rahljati omejitvene ukrepe. Sodišča in zvezna vlada so zato regionalne oblasti pozvali, naj zagotovijo spoštovanje fizične razdalje in ustrezno ravnanje ljudi, ki množično derejo na tržnice in v nakupovalna središča.

Tudi glavni vladni svetovalec Randeep Guleria je opozoril, da bi lahko Indijo v šestih do osmih tednih prizadel tretji val epidemije, če bodo ljudje opustili opreznost. Največji izziv Indije ostaja cepljenje njenega številnega prebivalstva, je še dejal. Doslej so proti covidu-19 cepili zgolj 3,8 odstotka od več kot 1,3 milijarde ljudi.