Grozljiva najdba v polpriklopniku

FOTO: Je voznik Mo po grozi, ko je uzrl 39 trupel, sam poklical reševalce in nato padel v nezavest?

S.R.
24. 10. 2019, 20.24
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 20.35
Deli članek:

Britanska policija je danes dobila dodatnih 24 ur časa za zaslišanje 25-letnega voznika tovornjaka Mauricea Robinsona, ki ga sumijo umora osmih žensk in 31 moških.

Reuters
Tako so tovorno vozilo danes prepeljali na varno lokacijo.

»Mo« Robinson iz kraja Portadown v Severni Irski, čigar identitete sicer ni razkrila policija, zaenkrat še ni obtožen ničesar, povsem možno je namreč, da za vsebino tovora, ki ga je prevažal, sploh ni vedel. »Želimo biti jasni, o identiteti tega moškega nismo govorili in tudi ne bomo,« je poudaril tiskovni predstavnik policije v Essexu. Kot zdaj poročajo britanski mediji, naj bi Mo, ko je odprl vrata polpriklopnika, v katerem je ležalo 39 trupel, padel v nezavest. Menda naj bi na kraj tudi sam poklical reševalce. 

Kot smo že poročali, so bile vse žrtve, ki so jih v noči na sredo našli v polpriklopniku v industrijski coni Waterglade vzhodno od Londona, odrasli kitajski državljani. V nasprotju s prvimi informacijami pa med njimi ni bilo najstnika, temveč »mlajša odrasla ženska.«

Policija zdaj preiskuje, ali v ozadju grozljivke stoji organizirana kriminalna združba.

Facebook
25-letni Mo Robinson.

Kaj je zaenkrat znano? 

Medtem ko je vlačilec, ki ga je včeraj ponoči vozil Mo, v pristanišče Holyhead v Walesu zapeljal v nedeljo, potem ko je pripotoval iz irskega Dublina, je polpriklopnik na britanska tla prispel šele v noči na sredo. Iz belgijskega pristanišča Zeebrugge, kamor je prispel ob približno 14.30 uri v torek in ki ga je zapustil isto popoldne, je na krovu tovornega trajekta v britanski Purfleet prispel približno pol ure po polnoči. Le pol ure pozneje ga je vlačilec, za volanom katerega je sedel Mo, odpeljal iz pristanišča, malo po 1.30 uri pa so reševalci v industrijski coni že zrli v trupla kitajskih državljanov. 

Policija zdaj ugotavlja, ali je Mo vedel, da bo v pristanišču dejansko pobral več deset nezakonitih priseljencev, stlačenih v polpriklopnik oziroma hladilno enoto, ki je bila ohlajena na -25 stopinj Celzija in v kateri običajno prevažajo piškote in gobe z Irske. Po zadnjih informacijah je bilo hlajenje vklopljeno. Prednostna naloga policije je zagotoviti, da bodo svojci 39 žrtev prejeli odgovore, kaj se je zgodilo z njihovimi ljubljenimi osebami, in da bo za to nekdo odgovarjal, je danes pojasnila namestnica policijskega načelnika Pippa Mills

Reuters
Na kraju so danes v spomin žrtvam položili cvetje.

Je Mo nedolžen?

Za MailOnline je medtem spregovoril prijatelj 25-letnega severnoirskega voznika, ki je dejal, da naj bi se Mo v industrijski coni ustavil, da bi iz polpriklopnika vzel dokumentacijo, a je tam naletel na 39 zamrznjenih trupel. »Ko je odprl zabojnik in videl trupla, ga je prevzela popolna groza – kot bi vsakega – poklical je reševalce, ki so nato poklicali policijo,« je opisal ter dodal še, da Mo prihaja iz dobrosrčne družine in da zagotovo ni vedel, da prevaža ljudi. Kot je za Evening Standard opisal eden od očividcev, naj bi Mo, potem ko je poklical reševalce, padel v nezavest. Dogodek naj bi povsem pretresel tudi vasico Laurelvale v Severni Irski, kjer prebiva družina Robinson. Lokalni svetnik Paul Berry je pojasnil, da je oče 25-letnika za novico o sinovi aretaciji izvedel prek družabnih omrežij in da je vasica v »popolnem šoku.« Vsi zdaj upajo, da se je sredi grozljivke znašel povsem po nedolžnem, a je zadeva zdaj v rokah britanske policije. Tovorno vozilo so že prepeljali na varno, trupla pa naj bi danes pristala v mrtvašnici v bolnišnici Broomfield v bližnjem mestu Chelmsford, kjer bodo opravili obdukcije.