Pirotehnika

Petarde ne, rakete da, to je trenutna odločitev vlade Marjana Šarca

Gašper Petovar
24. 10. 2019, 20.30
Deli članek:

Pirotehnični izdelki že dolgo burijo duhove. Ne zgolj pri nas, ampak povsod po svetu, kjer se zavedajo, da od pirotehnike ni nekega velikega učinka razen stroškov in predvsem strahu pri otrocih in živalih, ki se pokanja skoraj po pravilu bojijo.

STA
Evropa dovoljuje liberalno zakonodajo glede pirotehnike.

Dejstvo je, da je nekaj sto, tisoč, deset tisoč evrov za novoletni ognjemet ali celo milijon evrov neumen strošek, če se zavedamo, kaj se da s tem denarjem, ki gre v dim v nekaj minutah, narediti.

DZ pozval k prepovedi pirotehnike

Komisija slovenskega parlamenta za peticije, človekove pravice in enake možnosti je v zvezi s prepovedjo uporabe pirotehničnih izdelkov pozvala ministrstvo za notranje zadeve, da razmisli o popolni prepovedi uporabe pirotehnike in to zakonsko uredi.

PU Novo mesto
Petarde so pri nas nelegalne. Policisti vsako leto odkrijejo več ljudi, ki te pirotehnične izdelke prodajajo na črno.

Prodajo in uporabo pirotehničnih izdelkov ureja Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Pirotehnične izdelke razvršča v kategorije glede na vrsto uporabe, namen, raven nevarnosti in raven hrupa, ki ga pirotehnični izdelek povzroča. Po veljavni zakonodaji lahko fizične osebe kupujejo in uporabljajo le ognjemetne izdelke, namenjene za zabavo, in druge pirotehnične izdelke, ki niso petarde. Pirotehnika za odrska prizorišča in denimo občinske uradne ognjemete splošni javnosti ni dostopna. Kupujejo, posedujejo ali uporabljajo jo lahko le pravne osebe ali podjetniki, »ki imajo dovoljenje za promet s pirotehničnimi izdelki in so za tovrstno uporabo strokovno usposobljeni«.

Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti je pozvala vlado oziroma ministrstvo za notranje zadeve, da prepove vse pirotehnične izdelke. 

Mnogi, ne samo posamezniki, ampak tudi strokovnjaki, opozarjajo na škodljivost pirotehnike za živali. Psi se denimo tako pokov kot tudi svetlobnih raket, ki so dovoljene, zelo bojijo. Zato je komisija DZ med drugim vlado Marjana Šarca oziroma ministrstvo za notranje zadeve pozvala, da razmisli o popolni prepovedi pirotehničnih izdelkov, tudi tistih, ki so trenutno pri nas še dovoljeni in se jih lahko kupuje v točno določenem časovnem obdobju. Pri čemer je pri nas še vedno veliko pokanja s petardami, ki so že prepovedane, ampak dokler je povpraševanje, je, kot kaže, tudi ponudba, čeprav nelegalna. Vsako leto je zabeleženih tudi več hudih telesnih poškodb, ko ljudje zaradi petard ostanejo brez udov in podobno, in to kljub temu, da so petarde pri nas prepovedane že več kot 10 let. Toda slovenski državljani jih kupujejo v drugih državah EU, kjer je njihova prodaja dovoljena. V zadnjem času pa je vse več nakupov prek spleta v tujini.

EU državam članicam namreč dovoljuje različno ureditev tega področja, pri čemer ima Slovenija v primerjavi z drugimi državami eno strožjih zakonodaj. Podobno ureditev, se pravi prepoved uporabe in prodaje glasnih pokajočih izdelkov kategorije petard, poznajo še Švedska, Danska, Irska, Romunija in Združeno kraljestvo, ostale države imajo bolj liberalno politiko prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov.

Gabrijel Toplak
Piratke, ene izmed najbolj znanih in pogostih petard pri nas. Seveda je njihova uporaba protizakonita.

EU preprečuje popolno prepoved

Vlada veljavno zakonodajo ocenjuje kot ustrezno, popolne prepovedi uporabe pirotehničnih izdelkov pa zaradi direktive EU ni mogoče uvesti. Je pa ministrstvo za notranje zadeve Evropski komisiji že predlagalo znižanje ravni zvočnega tlaka, zmanjšanje neto eksplozivne mase in zmanjšanje snovi, ki obremenjujejo okolje. »Poleg tega bo ministrstvo ponovno opravilo analizo urejenosti področja pirotehničnih izdelkov v drugih državah članicah EU in ponovno preučilo možnosti za dodatne omejitve oziroma prepovedi (časovne in prostorske) posameznih kategorij oziroma izdelkov, pa tudi zvišanja glob za prekrške, zlasti globe za fizične osebe, ki kljub prepovedi preprodajajo prepovedane pirotehnične izdelke,« so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.