Vremenski preobrat

Pripravite »pelc mantle«! Prihaja ohladitev

Si.R.
24. 10. 2019, 19.30
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 20.37
Deli članek:

Babje poletje nas te dni lepo greje in jesen je ob soncu ter s temperaturami okoli 20 stopinj Celzija prav prijetna. A bo kmalu pokazala tudi svojo turobno plat, z dežjem in nizkimi temperaturami. Za 1. november boste iz omar potegnili zimske plašče.

Profimedia
Naslednji teden naj bi temperature padle kar za 15 stopinj Celzija.

Brez skrbi, preden se bo ohladilo, bo še nekaj zares lepih dni, kot da se toplo vreme želi dodobra vtisniti v spomin, še preden zadnjič letos pomaha v pozdrav. Vse do nedelje bomo namreč še lahko uživali v pretežno jasnem vremenu, s popoldanskimi temperaturami okoli 20 stopinj Celzija, nato pa sledi preobrat.

Zapadel bo tudi sneg

Te dni je za topel zrak nad našimi kraji kriv jugozahodni veter. V začetku naslednjega tedna pa ga bo zamenjal severni veter, ki bo s sabo prinesel hladen zrak iz polarnega kroga. Največji padec temperatur lahko pričakujemo sredi prihodnjega tedna, ko se lahko ohladi tudi za 15 stopinj v primerjavi s trenutnimi temperaturami, okoli 1. novembra pa se bodo jutranje temperature že približale meji nič stopinj Celzija, ob »ugodnih« razmerah pa se lahko spustijo celo pod njo. Ob padavinah in temperaturah okoli ledišča zato v naslednjem tednu pričakujemo sneg, padavine se lahko namreč spustijo tudi pod 1000 metrov nadmorske višine, a najverjetneje ne do nižin, sporoča Agencija RS za okolje. Plašči na pokopališčih ob 1. novembru bodo zato še kako prav prišli.

Arso
Tako kaže trenutno.

Oktobrski temperaturni preobrati

To sicer ne bo prvi letošnji sneg. Devetega septembra je ob ohladitvi prvih nekaj milimetrov že zapadlo na Kredarici in Kaninu. V primerjavi z lani je v višjih legah tla prvič pobelilo 21. oktobra, v nižinah pa smo ga dočakali šele 19. novembra. Podoben temperaturni obrat, kot ga bomo doživeli prihodnji teden, ni za oktober nič nenavadnega. Podobno se je zgodilo pred osmimi leti, ko se je 7. oktobra temperatura močno spustila s 25 stopinj Celzija, 20. oktobra pa se je nato meja sneženja ponekod spustila do nižin. Konec oktobra 2012 je v Kočevju zapadlo 21 centimetrov snega, v Novem mestu 18, v Celju in Črnomlju pa sedem centimetrov. Še bolj ekstremen temperaturni padec se je zgodil oktobra 1971, 23. oktobra so namreč v Črnomlju izmerili skoraj 30 stopinj Celzija, 30. oktobra pa je jutranja temperatura padla na –5,6 stopinje Celzija.