Merjenje moči

Sindikalist Verk: Sovo se "degradira in smeši pred obveščevalnimi službami vsega sveta"

S.R./STA
24. 10. 2019, 20.48
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 20.50
Deli članek:

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk je ta teden vladi, DZ in varuhu človekovih pravic poslal pismo, v katerem opozarja na posledice "merjenja moči med opozicijo in pozicijo" ob zaposlitvi uslužbenke Sove.

Bobo
Verk je prepričan, da Sova in njeni uslužbenci ne smejo postati žrtev tekme za oblast.

Sova je tajna služba, ki se jo "degradira in smeši pred obveščevalnimi službami vsega sveta", je ocenil Frančišek Verk

Verk navaja, da so ves čas po objavi o zaposlitvi konkretne uslužbenke na Sovi, ki je sicer znanka premierja Marjana Šarca, priča dogodkom, ki škodijo predvsem zaposlenim v Sovi in posredno negativno vplivajo na uspešnost in učinkovitost dela Sove. V sindikatu vladne agencije Slovenije (Svas), ki je član SDOS, ocenjujejo, da v pričujočem primeru ne gre le za ugotavljanje spornosti zaposlitve uslužbenke, temveč tudi za povsem nerazumen napad medijev na agencijo in njene uslužbence. 

Nedopustno in skrajno žaljivo

"Priča smo nedopustnim in skrajno škodljivim ravnanjem vseh predmetno odgovornih za varovanje osebnih podatkov in integritete omenjene javne uslužbenke, ki so ji bile na ta način nedvomno kršene temeljne človekove pravice," je zapisal in dodal, da jo je dogajanje spravilo v skrajno stisko in obup ter ogrozilo njeno zdravje.

Tistim, ki bi ta "zavržna ravnanja" opravičevali z interesom javnosti, pa želi povedati, da gre za zaposlitev v tajni službi, kjer se identitete in drugih osebnih podatkov uslužbencev ne sme razkrivati in jim na ta način že vnaprej onemogočiti delo. 

Po njegovih besedah lahko vse stranke v postopkih zaposlitve uslužbenke in komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) morebitne kršitve prijavijo na inšpektorat za delo ali javni sektor, "kajti edino pravnomočna odločba inšpektorata ali sodba pristojnega sodišča sta verodostojni ugotovitvi o zakonitosti postopka", je dodal. 

Medijski linč pa, kot je navedel, pomeni že vnaprejšnjo javno obsodbo zaposlitve, kar pomeni, da je konkretna uslužbenka že vnaprej onemogočena izvrševati naloge v obveščevalni dejavnosti, "saj je razkrita in kot takšna že vnaprej predstavlja tarčo tujih obveščevalnih služb". Po njegovih besedah je tudi nedopustno, da posamezni člani Knovsa o tem že vnaprej senzacionalistično pišejo po spletu oziroma družbenih omrežjih. 

Tekma za oblast

Prepričan je, da Sova in njeni uslužbenci ne smejo postati žrtev tekme za oblast, še najmanj pa si sme kdorkoli v tem varnostno kritičnem času privoščiti slabitev oziroma obglavljenje Sove. "Priča smo merjenju moči med opozicijo in pozicijo, ki se vodi na najbolj občutljivem področju, saj je obveščevalna dejavnost eden od stebrov varnosti države, njenega gospodarstva in vseh njenih državljanov," je navedel. 

Ob tem se je obregnil tudi ob posledice dogajanja za ugled Slovenije v EU, saj da bomo na tak način ostali še bolj brez varnostnega zaupanja sosednjih držav, ki "nam bodo na meje privlekle vse možne varnostne sile in nas zaprle v varnostni žep", v katerem se bomo morali predvsem sami ukvarjati s tisoči ekonomskih migrantov.