Johnson ponuja več časa, če pristanejo na volitve pred božičem

S.R./STA
24. 10. 2019, 18.35
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 18.37
Deli članek:

Britanski premier Boris Johnson je danes predlagal parlamentarne volitve 12. decembra.

Reuters
Johnson predlaga parlamentarne volitve 12. decembra.

Premier Boris Johnson je dejal, da bo poslancem dal več časa za razpravo o dogovoru o brexitu, a le, če pristanejo na predčasne volitve. Opozicijske laburiste je pozval, naj podprejo odločitev za volitve, parlament pa naj bi o predlogu glasoval naslednji teden. 

Dejal je še, da pričakuje, da bo EU Veliki Britaniji odobrila podaljšanje roka za brexit, čeprav, kot je dejal, "si tega res ni želel". Po pričakovanjih naj bi EU odgovor glede prošnje za odlog brexita sporočila v petek. 

Če bi rok za brexit preložili vsaj do konca novembra, bi Johnson poskušal do tedaj v parlamentu doseči novo glasovanje o ločitvenem dogovoru. Če pa bo prišlo do odloga do konca januarja, pa bi že prihodnji teden glasovali o razpustitvi parlamenta in razpisu volitev na 12. december. 

Če bodo laburisti s tem soglašali, bo vlada skušala doseči potrditev dogovora o brexitu še pred uradno razpustitvijo parlamenta, do česar bi prišlo z začetkom volilne kampanje 6. novembra. Če laburisti ne bodo pristali na ta načrt, pa je Johnson v pogovoru za BBC dejal, da "si bodo dan za dnem prizadevali za to, da bi bili prebivalci te države odrešeni razsojanja parlamenta, ki je preživel svojo uporabnost".