Predlog ni finančno vzdržen

Vlada zavrnila ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot jo predlaga Levica

S.R./STA
24. 10. 2019, 16.48
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 17.28
Deli članek:

Vlada se je na današnji seji izrekla proti spremembam zakonodaje, ki jih je predlagala Levica z namenom ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Po njeni oceni predlog ne rešuje dolgoročne finančne vzdržnosti sistema zdravstvenega varstva z zagotovitvijo stabilnih in zadostnih virov financiranja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot so sporočili po seji, vlada ne nasprotuje ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter vzpostavitvi 100-odstotnega financiranja vseh pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, "vendar poudarja, da mora biti ukinitev premišljena ter izvedena na način, da se bo zasledovalo tudi cilj javno finančne vzdržnosti".

Levica je sicer predlog sprememb zakonodaje, s katerimi bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vložila v parlamentarno proceduro 25. septembra. Zakonski predlog vključuje noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o prispevkih za socialno varnost. Levica svojo podporo proračunu pogojuje prav z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja. 

Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju odpravlja sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ga nadomešča s prenosom v obvezno zdravstveno zavarovanje. Novela med drugim predvideva tudi uvedbo prispevka na kapitalske dohodke po stopnji 7,36 odstotka.

Novela zakona o prispevkih za socialno varnost pa ureja dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev. Med drugim bi za eno odstotno točko prispevno stopnjo dvignili zaposlenim, delodajalcem pa za 1,6 odstotne točke. 

Finančno nevzdržno

Z zakonodajnimi spremembami bi po navedbah Levice Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotovili dodatna sredstva v višini 566,3 milijona evrov. 

Po mnenju vlade se s predlogom nadomestitve zmanjšanih sredstev v sistemu zdravstvenega varstva zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z zviševanjem prispevnih stopenj ne zasleduje cilja "javno finančne vzdržnosti ter uravnoteženosti in stabilnosti tako državnega proračuna kot tudi blagajne obveznega zdravstvenega zavarovanja ter tudi ne cilja davčne razbremenitve stroškov dela". 

"S predlogom, da se nadomestna sredstva v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja zagotovijo s povečanjem prispevnih stopenj, sistem financiranja zdravstvenega varstva še v večji meri izpostavlja tveganjem cikličnih gibanj gospodarstva," so še sporočili z vlade.