Krhanje odnosov

Šarec o "načitani in izobraženi" Levici, ki ji manjka prakse, ter tudi o peki krofov

S.R./STA
24. 10. 2019, 16.00
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 17.43
Deli članek:

Premier Marjan Šarec je po novi zaostritvi odnosov med koalicijo in Levico dejal, da si še vedno želi nadaljnjega sodelovanja.

Bobo
"Če Levici kakšen ukrep ni po volji, še ne pomeni, da je vlada desna," pravi Šarec.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je po današnjem koalicijskem srečanju namreč ugotavljal, da je sodelovanje z Levico na slabi točki, čeprav je marsikateri projekt iz sporazuma v izvajanju. Način sodelovanja, kot ga je imela koalicija z Levico, pa da ni primeren za manjšinsko vlado, je dejal poslanec, ki tudi ne vidi potrebe po tem, da bi še podpisali tak sporazum.

Na to so se že odzvali tudi v Levici. Kot je ocenil vodja poslancev Matej T. Vatovec, način delovanja koalicije in današnje izjave nekaterih partnerjev očitno kažejo na odločitev, da bo koalicija krmilo preusmerila bolj v desno. Če ni volje za spoštovanje dogovorov in glede na ukrepe v zadnjem času, bodo po njegovi besedah zelo težko še naprej na kakršen koli način sodelovali.

Šarec bi šel po sredini

Na dogajanje se je odzval tudi premier Marjan Šarec, ki je spomnil na sporazum o sodelovanju, ki predvideva, da lahko vlada podporo išče tudi drugje, če ne uspejo najti skupnega jezika. "Če kakšen ukrep Levici ni po volji, še ne pomeni, da je ta vlada desna," je še dejal. 

Na vprašanje, kakšno pot sodelovanja z Levico vidi naprej, je premier Šarec dejal, "da je najbolje iti po zlati sredini in se ne preveč ozirati ne na eno ne na drugo stran", glede na to da so sredinska opcija. Kot je poudaril v izjavi za medije ob robu odprtja Konference slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije, si nadaljnjega sodelovanja z Levico želi, kar da jim je tudi povedal na sestanku pred dvema dnevoma. 

Teorija da, a manjka jim prakse

Če pa se v stranki odločijo drugače, je to njihova odločitev, ki jo bo Šarec obžaloval. "Člane Levice izredno cenim, so zelo načitani, izobraženi, vedo, kaj so današnji izzivi. Manjka pa jim prakse z vodenjem sistemov. Vse terja svoj čas, ne gre vse tako na hitro," je dejal predsednik vlade in zanikal, da vlada ni uspela izpeljati nobenega z Levico dogovorjenega projekta. 

"Z vsakdanjim ustvarjanjem nemira in tiskovnimi konferencami je težko delati v miru. Če ste kdaj cvrli krofe, veste, kako je treba imeti kuhinjo zaprto, toplo. Če pa vsakih pet minut nekdo hodi v kuhinjo, krofi ne bodo uspeli. Približno tako je s temi projekti," je bil slikovit.

Spomnil je tudi, da vlada, ki ji Levica očita zasuk v desno, izvaja ukrepe, ki so blizu tej opozicijski stranki. Nenazadnje so dvignili višino minimalne plače in davek na kapital, je izpostavil. Po njegovih besedah mora biti v partnerskem odnosu prisotno spoštovanje in zavedanje, da so potrebni kompromisi. "To ni Madžarska, kjer ima ena stranka absolutno večino in dela kar hoče. Tukaj nas je pet v vladi in ena zunaj," je dodal Šarec. 

Razmere v koaliciji je Šarec danes ocenil kot dobre: "Takšne kot že od začetka, od prvega dneva dinamične, turbulentne, tako da nič novega."