39 trupel

FOTO: Kitajci umirali v hladilni "kovinski krsti": znotraj polpriklopnika vladale arktične razmere

J.P.
24. 10. 2019, 08.11
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 12.01
Deli članek:

Zaslišanje voznika vlačilca s polpriklopnikom še ni zaključeno.

Profimedia
Vlačilec je bil registriran v Bolgariji.

Po najdbi 39 trupel v polpriklopniku-hladilniku v britanski grofiji Essex so tamkajšnji policisti zaradi suma umora aretirali voznika vlačilca Moja Robinsona (25) iz Portadowna na Severnem Irskem. Polpriklopnik-hladilnik je v industrijsko cono Waterglade v kraju Grays vzhodno od Londona je na Otok prišel na krovu tovornega trajekta iz belgijskega pristanišča Zeebrugge.

Profimedia
V polpriklopniku-hladilniku je preminilo 39 ljudi.

Osumljeni Mo Robinson je še vedno v priporu.

Hišne preiskave

Severnoirski so medtem opravili dve hišni preiskavi – eno v Markethillu, drugo v Laurelvaleju. Obe domovanji naj bi bili povezani z voznikom, poroča BBC. Kakor tudi, da so na lovu za potencialno hudodelsko združbo.

Profimedia
Preminuli so kitajski državljani.

Kitajski državljani

Reševalci so na trupla naleteli včeraj ob pol dveh zjutraj. Vlačilec in polpriklopnik sta trajekt v britanskem pristanišču Purfleet zapustila slabe pol ure prej. Primer preiskujejo tudi belgijski preiskovalci. Zaenkrat še ne vedo, kako dolgo je bil vlačilec v Belgiji – morda le nekaj ur, morda več dni, je za BBC povedal Eric Van Duyse, predstavnik belgijskega zveznega tožilstva. Po besedah esseške policije na vlačilec polpriklopnik priključil v omenjenem britanskem pristanišču. Na bolgarskem zunanjem ministrstvu so sicer potrdili, da je tovornjak registriran pri njih pod imenom podjetja, ki je v lasti državljana Severne Irske. In dodali, da je le malo verjetno, da so pokojni Bolgari. Pozneje se je izkazalo, da gre za kitajske državljane.

Profimedia
Forenziki so prečesali vozilo.

Vsaj 15 ur

Daily Mail poroča, da je 38 odraslih in en najstnik v grozljivih okoliščinah zmrznilo – temperatura znotraj polpriklopnika-hladilnika bi lahko bila tudi 25 stopinj Celzija pod ničlo. Po njihovih informacijah so bili zaprti vsaj 15 ur.

Profimedia
Vlačilec so odpeljali na tajno lokacijo, z njim pa tudi trupla.

Ni znano, kdo je o najdbi trupel obvestil reševalce. Prav tako se še ne ve, če je aretirani vedel, kaj prevaža v polpriklopniku. Daily Mail še poroča, da je Robinson tovornjak najel in da ima bolgarske registrske oznake. Volan ima na levi strani. 19. junija 2017 naj bi ga v Bolgariji registrirala neznana Irka. Državo naj bi zapustil dan pozneje in se vanjo od takrat ni več vrnil.

Profimedia
Vlačilec ima volan na levi strani.

Polpriklopnik-hladilnik je 15. oktobra najelo Irsko podjetje GTR. Za tedenski najem je plačalo 240 funtov. Zaenkrat se zdi le malo verjetno, da je podjetje kakorkoli povezano s smrtjo 39 migrantov.