Neznosna lahkost bankirskega sprenevedanja

Bankirski misterij Matjaža Kovačiča: kam so izginili milijoni?

L.T. / STA
24. 10. 2019, 07.11
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 12.33
Deli članek:

Danes je na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča sedlo več nekdanjih vodilnih v Novi KBM, med njimi je tudi Matjaž Kovačič, nekoč prvi mož te banke – kot nadzornik in predsednik uprave.

Mediaspeed
Matjaž Kovačič ne pozna pojma objektivne odgovornosti. Pravi, da kot predsednik nadzornega sveta in kasneje še kot predsednik uprave ni vedel, kaj počnejo v NKBM.

STA
Družbo na zatožni klopi bo Kovačiču delala tudi Manja Skernišak, nekdanja članica uprave NKBM.

Ob Kovačiču se očitkov otepajo še nekdanja članica uprave Manja Skernišak ter tedanja izvršni direktor Igor Šujica in direktor KBM Leasinga Boris Cekov. S hrvaške strani se bo moral zagovarjati takratni direktor hrvaške družbe Multiconsult, ki se je pozneje preimenovala v KBM Projekt, Tomislav Blagus, ter še šest njegovih sodržavljanov.

Enajsterici tožilstvo očita zlorabo položaja v sostorilstvu v zvezi s posli banke na Hrvaškem. Kot so pred leti poročali mediji, predvsem Večer, naj bi takrat še državna mariborska banka med letoma 2006 in 2009 prek svoje hrvaške družbe s prevzemi manjših lokalnih podjetij kupovala zemljišča na Hrvaškem. Ta naj bi pred tem parcele kupovala z denarjem, ki jim ga je posodila banka, Multiconsult pa naj bi jih nato precej preplačal, s čimer naj bi vpleteni banko oškodovali za kar 28 milijonov evrov.

Kam so izginili milijoni?

Končna bilanca poslov pod budnim očesom Kovačiča je bila za NKBM porazna in sramotna. Za zemljišča so hrvaška podjetja plačala približno 30 milijonov evrov, KBM Projekt pa je zanje odštel še enkrat toliko – okrog 60 milijonov evrov. Slamnatim hrvaškim podjetjem, lastniki katerih so bili tudi posamezni lokalni funkcionarji stranke HDZ, je tako čez noč v naročje padlo približno 30 milijonov evrov dobička.

Odgovor na to vprašanje bo morda dalo sojenje, po podatkih hrvaških preiskovalnih organov, ki jih je navajal portal Siol, je pomemben del tega denarja končal v gotovini. Hrvaški državljani so ga namreč dvigovali z računov in gotovino domnevno izročali Blagusu, direktorju KBM Projekta. Blagus naj bi od treh preostalih obdolžencev – nekdanje mis športa Vlatke Matić Pivac, podjetnika Vinka Gulina in Zorana Galića – skupaj prejel najmanj osem milijonov evrov gotovine.

Konec leta 2007 je Blagus na svoj račun, pri švicarski banki UBS, prejel 5,1 milijona evrov. Kriminalisti so v Švici našli še en račun, ki naj bi ga upravljal Blagus. NKBM je zoper Blagusa na sodišču v Zagrebu vložila odškodninsko tožbo, s katero od njega terja 14 milijonov evrov.

Policisti in specializirano državno tožilstvo so prepričani, da Blagus ni deloval na lastno pest in brez pomoči ali celo vednosti ključnih ljudi v NKBM. Glede tega hranijo dokaze v obliki dokumentov, podatkov in prič.  

Na vrhu banke ga je zapustila razsodnost

Kovačič je medtem večkrat zatrdil, da za Blagusove poslovne manevre ni vedel. Po lastnih trditvah se ni nikoli niti srečal niti se ni pogovarjal z nikomer, ki je zemljišča kupoval in nato prodajal. To je po njegovem povsem preverljivo. »Prav tako nisem prejel nobenega denarja iz teh zadev. Policija lahko z lahkoto preveri, kako so tekli tokovi denarja,« je takrat dejal Kovačič.

V vsakem primeru se je NKBM pod Kovačičem obnašala neracionalno in negospodarno. Pred odobritvijo kreditov na banki niso opravili raziskav nepremičninskega trga, niso analizirali potencialnih kupcev in primerljivih transakcij, niti niso kupili zemljišč kot zaključenih celot.

Zavlačevati morajo še sedem let

Zadeva bo zastarala leta 2026. Sedem let je trajalo, da je prišla od začetka preiskave do sodnih klopi, tudi tožilstvo je namreč potrebovalo debelo leto, da je vložilo obtožnico, nato se je zapletalo še z vročevanjem obtožnice.