Junckerjevo slovo

FOTO: Zapomnili si ga bomo po išiasu in potepuških psih

L.T.
23. 10. 2019, 20.30
Posodobljeno: 23. 10. 2019, 21.57
Deli članek:

Toliko poljubov, pa tako malo anekdot o predsedniku Evropske komisije, ki je svojo prikupno zmedenost pojasnjeval z vnetimi živci.

Reuters
Jean-Claude Juncker in Guy Verhofstadt.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je minuli teden s tresočim se glasom poslovil od bruseljskih novinarjev. »Do konca življenja bom ponosen, da sem lahko služil Evropi,« je dejal zbranim. Marsikdo med njimi se je verjetno spraševal, ali se je Juncker le raznežil ali ga je že navsezgodaj v dnevu popadel nadležni išias.

O svoji zapuščini menda ni hotel govoriti, vendar bomo o njej poleg negotovih korakov na rdečih preprogah, sumljivo znanih prestopanj za govorniškimi odri in pogostih intervencij protokolarnega osebja med usmerjanjem prvega moža EU zapisali še vulgarne in nediplomatske izbruhe, vsiljive poljube in trepljaje, ki so ob Junckerjevi ne povsem prisebni dlani izpadli kot klofute pod vplivom viskija Glenfarclas, ki naj bi ga Juncker rad srknil. Njegove žrtve niso nikoli poročale, ali so v njegovi sapi zaznale sledi alkohola.

Reuters
Verhofstadta je nič kaj prijateljsko lopnil po glavi.

Nekatere šale so bile posrečene

Med sprehodom s tedanjim premierjem Mirom Cerarjem ga je pred mikrofoni vprašal, ali seksa ali igra golf. Na Cerarjev odgovor, da seksa, se je Juncker pošalil: »Jaz pa nič od tega.« Spet drugič je Junckerju med tiskovno konferenco zazvonil telefon. »Oprostite, kliče me soproga,« je rekel zbranim, ko pa je pogledal v zaslon in prekinil klic, se je popravil: »Ne, ne, to je bila gospa Merkel.«

Vodjo liberalcev ALDE Guya Verhofstadta je ob neki priložnosti zlasal in oklofutal, klofuto je prisolil tudi madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, ki mu je pred tem zabrusil: »Pozdravljen, diktator!« Hrvaškega premierja Plenkovića, s katerim je gojil prav poseben odnos, je med njegovo izjavo pred kamerami v živo uščipnil v zadnjico in mu poslal poljub.

Poljubi so bili Junckerjev protokol, med redkimi se jim je izmikal le avstrijski kancler Sebastian Kurz. Preventivno je Junckerju sam poljub namenil ameriški predsednik Donald Trump, nekdanji slovenski premier Miro Cerar jih je znal le vdano sprejemati.

Profimedia
Zaradi neprevidnosti je z baklo skoraj oplazil predsedniški par Ruande.

Posvajal je potepuške pse

Manj znana lastnost Junckerja je bila njegova ljubeznivost do potepuških psov. Letos sta se z ženo odpeljala kar 530 kilometrov daleč, da bi posvojila eno leto starega mešančka. Tudi njegov predhodnik je bil posvojen, Juncker mu je dal ime Plato, da bi odsevalo njegovo grško poreklo.

Facebook
Cerar je pred poljubi praviloma klonil.