Varovanje meje

Predlog naletel na gluha ušesa, redarjev na meji ne bo

Gašper Petovar
23. 10. 2019, 21.00
Deli članek:

Število migrantov, ki nelegalno pridejo čez zeleno mejo v Slovenijo, se je v enem letu zelo povečalo. S tem se po besedah policije povečujejo tudi kriminal in dejanja, ki jih najbolj občutijo prebivalci obmejnih občin. Ti so pogosto kritični do dela slovenskih varnostnih organov, da premalo naredijo oziroma so premalo prisotni na terenu.

STA
Južna meja je po mnenju mnogih preslabo varovana.

Poslanec Nove Slovenije Blaž Pavlin je vladi Marjana Šarca zato predlagal ustanovitev sestavov »nepoklicnih občinskih redarstev«. Ti bi po njegovem mnenju lahko bili v veliko pomoč policiji in vojski, ki varujeta mejo s Hrvaško, prek katere v Slovenijo in schengen nelegalno prihajajo migranti po tako imenovani zahodni balkanski poti. »Pripadniki bi izvajali naloge s področja opazovanja, obveščanja, alarmiranja, nujne medicinske pomoči in stražarsko službo,« pojasni Pavlin. Pobuda je nastala, ker po Pavlinovem prepričanju država v nekaterih delih Slovenije ne uspe zagotoviti osnove varnosti državljanov »pred divjanjem huliganskih tolp (npr. Kočevje)«, v predlogu zapiše Pavlin.

»Za varnost je zadolžena policija«

Vlada na pobudo, da bi ustanovili prostovoljno redarstvo, odgovarja, da je za varnost najprej odgovorna policija, obenem pa poudarijo: »Stanje varnosti na področju javnega reda in miru v državi je stabilno, saj se policija hitro odziva na interventne dogodke in uspešno ter učinkovito zagotavlja javni red in mir.«

Med drugim menijo, da ni pravih razlogov, da bi občinam ponudila možnost ustanavljati take redarske enote, kot jih predlaga Pavlin. Poudarijo še, da bi glede na pooblastila, ki jih imajo občinski redarji, ustanavljanje nepoklicnih sestavov občinskih redarjev lahko pripeljalo do negativnih posledic pri zagotavljanju človekovih pravic in svoboščin.

»Če ne bo redarjev, bodo varde«

Pavlin je v predlogu pojasnil, da bi bilo bolje, kot da se zaradi strahu državljanov ustanavljajo vaške straže in varde, ustanovi taka nepoklicna enota s pooblastili, ki bi jih določal zakon, pri čemer vlada Marjana Šarca glede tega odgovarja: »S pooblastilom, da lahko občinski redar do prihoda policije zadrži tudi storilca kaznivega dejanja, in z večjo prisotnostjo občinskih redarjev v varnostno problematičnih okoliših pa je lokalnim skupnostim dana možnost, da vplivajo tudi na zmanjševanje kriminalitete na svojem območju.«

Na vladi se, kot poudarijo, zavedajo, da je zagotavljanje varnosti nacionalnega pomena ter da so možni različni varnostni sistemi, a razdrobljene varnostne službe po njihovem mnenju povzročajo nepreglednost delovanja in manjšo učinkovitost ter s tem manjšo varnost državljanov. »V takšnih sistemih je prav tako problematičen vidik spoštovanja človekovih pravic, saj je večja verjetnost, da se bodo človekove pravice v postopkih zmanjševale in zlorabljale,« v svojem negativnem stališču do predloga poslanca NSi dodajo na vladi.