Spremembe?

Mandat za sestavo izraelske vlade dobil Netanjahujev izzivalec Ganc

B.K./STA
23. 10. 2019, 21.09
Posodobljeno: 23. 10. 2019, 21.57
Deli članek:

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je danes mandat za sestavo vlade podelil predsedniku sredinske Modre in bele stranke Beniju Gancu.

Reuters
Beni Ganc

Beni Ganc ima zdaj 28 dni časa, da izpolni zahtevno nalogo in sestavi vlado ter Izrael izvleče iz najdaljše politične krize v njegovi zgodovini.

Predsednik Rivlin je politične stranke pozval, naj sprejmejo kompromise, pozval je tudi k oblikovanju vlade narodne enotnosti. Nekdanji vojaški poveljnik Ganc je obljubil, da bo skušal oblikovati "liberalno vlado narodne enotnosti.

Ganc je, potem ko to ni uspelo dosedanjemu izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju, ki je predsedniku države v ponedeljek vrnil mandat, zdaj pred zahtevno nalogo. Predčasne volitve, ki so potekale 17. septembra in so bile že druge v pol leta, namreč niso prinesle jasnega zmagovalca.

S tesno večino je sicer zmagala Ganceva stranka. Desni Likud premierja Netanjhuja je dobil le enega poslanca manj kot Ganceva stranka, ki ima v parlamentu 33 od 120 sedežev. Niti Ganc niti Netanjahu pa skupaj s svojimi zavezniki nimata v izraelskem parlamentu, knesetu, večine 61 sedežev.

60-letni Ganc je po več kot desetletju po Netanjahuju prvi politik, ki bo imel to priložnost, vendar pa njegova pot na oblast še zdaleč ni gotova. Izrael ima namreč zapleten politični sistem, končni izid pa verjetno ne bo jasen več tednov. Lahko se tudi zgodi, da bodo v Izraelu potrebne že tretje volitve v manj kot letu dni.