brexit

Članice EU naj bi se dogovorile o preložitvi brexita

B.K./STA
23. 10. 2019, 19.52
Posodobljeno: 23. 10. 2019, 19.53
Deli članek:

Članice Evropske unije so se danes strinjale o ponovni preložitvi britanskega izstopa iz EU, niso pa se še uskladile o tem, za koliko časa bodo brexit preložili, je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal vir pri EU.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Današnje srečanje veleposlanikov 27 držav članic EU ni bilo namenjeno sprejemanju formalnih odločitev in jih tudi niso sprejeli, je povedal vir pri EU. "Vsi so se strinjali o potrebi za preložitev, da bi se izognili brexitu brez dogovora. Razprava o dolžini preložitve še poteka," je dodal.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v torek na Twitterju sporočil, da bo voditeljem EU priporočil preložitev brexita.

Za to se je odločil, potem ko so britanski poslanci potrdili predlog zakona, s katerim bi uzakonili sporazum o britanskem izstopu iz unije. A so nato zavrnili tridnevno časovnico obravnave zakona v spodnjem domu. Britanski premier Boris Johnson pa je napovedal začasno prekinitev sprejemanja zakonodaje, dokler EU ne bo sprejela odločitve o britanski prošnji za preložitev brexita.

Za preložitev je britanska vlada zaprosila v soboto, potem ko je tamkajšnji parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje.