Novice / Slovenija

šola, pouk, učenci

Ravnatelj ptujske gimnazije poskusil poučevati z masko: "Res je težko"

G.G./STA
21. 9. 2020, 17.28

Po ocenah ravnateljev prav velike razlike v primerjavi s prejšnjim tednom ni, a vsi si želijo, da bi se lahko čim prej vrnili v prejšnje stanje.

aleš hojs, janez janša, igor bavčar

Janša je Hojsu vrnil zaprto kuverto z njegovo odstopno izjavo, minister jo bo raztrgal

R.T.
21. 9. 2020, 16.36

Nepreklicno v aktualni slovenski vladi ne pomeni nujno nekaj nepreklicnega.

upokojitev_pokojnina

Se bodo pokojnine uskladile? Janša pravi, da bo to možno

C.E./STA
21. 9. 2020, 15.53

Poslanec Jurij Lep iz Desusa je premierja Janeza Janšo vprašal, če bo državni zbor sprejel njihov predlog za dveodstotno izredno uskladitev pokojnin. Janša je dejal, da predlog predvideva zmanjševanje zaostanka pri izplačilu pokojnin zaradi gospodarske krize po korakih, tako da ga bo po njegovem možno izvesti.

Sindikat policistov Slovenije

Sindikat policistov poziva Državni zbor naj definira razmerje med ministrstvom in policijo

B.K./STA
21. 9. 2020, 15.21

Sindikat policistov Slovenije je na vse poslanske skupine danes naslovil pobudo za sprejetje avtentične razlage 4. člena zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki se nanaša na razmerja med notranjim ministrstvom in policijo, predvsem na področju usmerjanja. Želijo namreč, da se vprašanje reši tam, kjer se mora: "v DZ, in ne v medijih".

pivec jursa gantar bobo

Jurša potrdil, da zamenjavo za kmetijsko ministrico že imajo: Če Pivčeva ostane ministrica, koalicija ne bo imela več glasov poslancev DeSUS

A.S./STA
21. 9. 2020, 14.45

V poslanski skupini DeSUS pričakujejo, da se bo vprašanje položaja kmetijske ministrice Aleksandre Pivec razrešilo še pred interpelacijo, je danes dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Odločitev je sicer v rokah premierja Janeza Janše. A če bi Pivčeva ostala na položaju, koalicija po besedah Jurše ne bi imela več glasov njihovih poslancev.

Debelost, debel otrok

Po epidemiji rekorden porast debelosti slovenskih otrok

A.S./STA
21. 9. 2020, 13.44

Meritve v okviru spremljanja telesnega in gibalnega razvoja otrok SLOfit-športnovzgojni karton po preklicu epidemije covida-19 kažejo največji upad gibalne učinkovitosti otrok in največji porast deleža otrok z debelostjo v zgodovini spremljanja. Avtorji analize pozivajo k ukrepanju.

, Franc Trček

Opozicijske stranke zoper Pivčevo vložile interpelacijo

S.R./STA
21. 9. 2020, 13.21

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec se bo morala na zahtevo opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB zagovarjati pred pred poslanci v državnem zboru.

Infekcijska klinika v Ljubljani

Matjaž Jereb: Najmlajša bolnica na intenzivni negi šteje 47 let, trije brez pridruženih bolezni, povprečna starost zaskrbljujoča ...

S.R./B.K.
21. 9. 2020, 12.48

O aktualnih razmerah na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana je spregovoril vodja tamkajšnjega oddelka intenzivne terapije Matjaž Jereb.

učiteljica, maska

V bežigrajski osnovni šoli veliko karanten, ker okužena učiteljica, ki poučuje veliko oddelkov, ni striktno uporabljala maske?

A.S./STA
21. 9. 2020, 11.15

V Osnovni šoli Franceta Bevka v Bežigradu v Ljubljani zaradi okužbe z novim koronavirusom pri učiteljici in dveh učencih od danes poteka pouk na daljavo za otroke predmetne stopnje in četrtega razreda, je za STA potrdila ravnateljica šole Barbara Kampjut. Odrejenih je bilo namreč 170 karanten, od tega osem učiteljem.

koronavirus, avtobusna postaja, medicinska sestra

Manj testov, manj okužb: v bolnišnicah 70 bolnikov s koronavirusom

A.S.
21. 9. 2020, 10.45

V bolnišnicah je vedno več bolnikov s covidom-19.

primož roglič, tadej pogačar

Pogačar s "športnim ropom" prijatelja, ki ga lahko primerjamo z ...

S.R./STA
21. 9. 2020, 10.32

Zmagoslavje mladega kolesarja Tadeja Pogačarja, ki danes praznuje 22. rojstni dan, na 107. Touru je Slovenijo potisnilo na naslovnice svetovnih medijev.

pegazov dom rogaška slatina

Nove okužbe v domovih: trije okuženi iz bolnišnice v rdečo cono

S.R./STA
21. 9. 2020, 09.12

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini so konec tedna pri stanovalcih potrdili dve novi okužbi, v Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu, kjer prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, pa imajo eno novo okuženo stanovalko.

aleš hojs, janez janša, igor bavčar

Hojs bo danes govoril z Janšo, Pivčevi pa se obeta interpelacija

B.K./STA
21. 9. 2020, 08.07

Notranji minister Aleš Hojs se bo po uspešno prestani interpelaciji, o kateri so po 16-urni razpravi poslanci glasovali v soboto zjutraj, predvidoma danes s premierjem Janezom Janšo pogovoril o nadaljnjem sodelovanju. Že koncev junija je namreč Hojs odstopil, a Janša o tem ni seznanil državnega zbora in tako je minister ostal na položaju.

terasa, lokal, koronavirus, odprtje, strežba

Od danes s strožjimi ukrepi proti novemu koronavirusu

S.R./STA
21. 9. 2020, 06.50

Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok, po katerem se morajo lokali zapreti ob 22.30. V šolah medtem veljajo strožje zapovedi glede nošnje mask.

ordinacija

»Mislim, da bomo doživljali tudi smrti zaradi predolgega čakanja«

P.K.
20. 9. 2020, 20.33

Vse več zgodb, ki znova potrjujejo, da je zdravstvo nekako obstalo, dosega javnost. Otežen je stik z osebnim zdravnikom, odmikajo se nam termini specialistične obravnave ali celo presežejo dopustno mejo čakanja, kar pacientov čas in spoštovanje tega postavlja v povsem novo luč. Pravzaprav bolj v senco.

koronavirus, covid-19, testiranje, test

Zaradi okužbe zaprli Center starejših Notranje Gorice

L.K./STA
20. 9. 2020, 18.15

Okužena v zadnjih dneh ni bila v stiku z oskrbovanci.

barbara brezigar

Družina Brezigar: v zobeh so jih imeli levičarji, zdaj še desničarji

Luka Tetičkovič
20. 9. 2020, 17.37

Imenovanje Jaka Brezigarja v evropski kolegij javnih tožilcev je priznanje njegovi strokovnosti, a pot do zvezd je družino Brezigar vodila tudi čez trnje.

tadej pogačar

Toliko bo na Touru zaslužil Pogačar

L.K./STA
20. 9. 2020, 13.01

Če bi etapo zaključil v prvi dvajseterici, bi dobil še nekaj evrov več, a to zaradi sprinterskega zaključka ni najbolj verjetno, saj prihod v cilj v Parizu ekipa z zmagovalcem obeleži s skupnim prihodom prek ciljne črte.

Stanovanja

Številni zaposleni bi si morali subvencionirati prevoz na delo

Mihael Korsika
20. 9. 2020, 12.18

Kaj imata predloga o znižanju davkov od dohodkov iz kapitala in znižanju stopnje dohodnine pri oddajanju nepremičnin, ki ju je predstavil strateški svet za debirokratizacijo, s poenostavitvijo postopkov, ni jasno. Strateški svet predlaga tudi povrnitev stroškov prihoda na delo na podlagi kilometrine, ki bi znašala deset centov na kilometer. V tem primeru bi si moral zaposleni, ki živi in dela v istem mestu, celo subvencionirati prevoz na delo, medtem ko bi preostali dodatno zaslužili.

Bela hiša

Beli hiši poslali paket z ricinom. Naslovljen je bil na Trumpa

J.P./STA
20. 9. 2020, 11.55

Pošiljko so prestregli v vladnem centru za distribucijo pošte, preden je prispela v Belo hišo.

koronavirus, test

Znani podatki za soboto, narašča število oseb na intenzivni negi

J.P.
20. 9. 2020, 10.39

V bolnišnicah se zdravi 66 bolnikov s covidom-19, 13 jih potrebuje intenzivno nego.

potrč marko

Verjamete zagovornikom ali nasprotnikom vladnih ukrepov?

Si.R.
20. 9. 2020, 10.05

Komu verjeti, ko gre za protikoronske ukrepe? Očitno se vse bolj deli tudi stroka. Na primer na tiste, ki zagovarjajo nošenje zaščitnih mask, in tiste, ki menijo, da je nepravilna uporaba mask lahko tudi zdravju škodljiva. Ta teden smo vas spraševali, na čigavi strani ste vi.

mario-fafangel

Epidemiolog Mario Fafangel: »Potrpeti bomo morali še kakšnih šest mesecev ali leto dni«

Žiga Kariž
20. 9. 2020, 07.02

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je postal obraz stroke, ko je treba javnosti predstaviti, kako uspešni smo v boju z epidemijo. Z njim smo se pogovarjali o vprašanjih, ki javnost najbolj tarejo.

investicija, naložba, finance, denar, tveganje, kovanci

Odbor za finance odreka podporo dopolnilom k predlogu rebalansa

L.K./STA
19. 9. 2020, 21.42

Odbor DZ za finance ni podprl nobenega od 60 dopolnil, ki jih je k predlogu rebalansa državnega proračuna vložila opozicija. Z njimi so poslanske skupine SD, Levice, LMŠ in SAB želele znotraj več kot 13 milijard evrov porabe na področja, ki se jim zdijo podhranjena, prerazporediti skupaj 188 milijonov evrov.

Tomaž Gantar

V bolnišnicah s covid oddelki ponovno način dela kot v času epidemije, verjetno bodo potrebne prerazporeditve

L.K./STA
19. 9. 2020, 17.01

Število okužb z novim koronavirusom narašča, počasi pa se povečuje tudi število hospitaliziranih.