Preklicno

Janša je Hojsu vrnil zaprto kuverto z njegovo odstopno izjavo, minister jo bo raztrgal

R.T.
21. 9. 2020, 16.36
Posodobljeno: 21. 9. 2020, 19.52
Deli članek:

Nepreklicno v aktualni slovenski vladi ne pomeni nujno nekaj nepreklicnega.

STA
Pogovorila sta se in odločila, da Hojs ostaja notranji minister.

Premier Janez Janša se je danes pogovoril z notranjim ministrom Alešem Hojsem. Ta je po pogovoru sporočil, da ostaja notranji minister. Janša mu je tudi vrnil zaprto kuverto z njegovim "nepreklicnim odstopom". Hojs je dejal, da bo kuverto zdaj raztrgal.

Konec junija je Hojs sporočil, da je predsednika vlade obvestil, da je "zjutraj prejel in sprejel odstop generalnega direktorja" policije " "ter mu podal svojo odstopno izjavo. Delo na ministrstvu  bom korektno in pošteno opravljal do seznanitve državnega zbora z mojim odstopom." Kot je dodal, je Janša njegov odstop, ki ga je označil kot nepreklicnega, sprejel. A Janša o tem ni seznanil državnega zbora, ni odprl Hojseve kuverte, zato je minister ostal na položaju.

Kot je danes v izjavi za medije v DZ dejal Hojs, pa nihče ni omenjal 112. člena, ki predpisuje, da ministre imenuje in razreši DZ na predlog predsednika vlade. "V vsakem primeru mora to ugotoviti državni zbor. Glede na to, da predsednik vlade tega odstopa ni posredoval v DZ, o tem DZ ni odločal. Po mojem so vse stvari zakonite," je ocenil.

Hojs je sicer v soboto zjutraj po pričakovanju prestal interpelacijo. Glavni očitek se je nanašal na odpravo prepovedi koncerta pevca Marka Perkovića Thompsona. Minister je po interpelaciji ocenil, da lahko k odločitvi premierja o njunem nadaljnjem sodelovanju vsekakor pripomore rezultat glasovanja DZ o njegovem delu. "Premier bo verjetno povedal, kakšna je situacija z iskanjem novega ministra, ocenil, kakšne so možnosti, da do tega pride, ali pa mi dal možnost, da z delom nadaljujem," je ugotavljal Hojs. Če bo to zadnje, ga bo prosil, da mu zaprto kuverto z njegovim junijskim odstopom vrne, je napovedal. In to se je tudi zgodilo.