6000-krat bolj smrtonosen od cianida

Beli hiši poslali paket z ricinom. Naslovljen je bil na Trumpa

J.P./STA
20. 9. 2020, 11.55
Posodobljeno: 20. 9. 2020, 11.58
Deli članek:

Pošiljko so prestregli v vladnem centru za distribucijo pošte, preden je prispela v Belo hišo.

Profimedia
Ameriška tajna služba je o primeru uvedla preiskavo ter preverja, ali so bile morda podobne pošiljke poslane tudi na druge naslove.

Ricin je 6000-krat bolj smrtonosen od cianida, za zdaj pa zanj še ne obstaja nobenega protistrupa. Pridobivajo ga iz semen ricinusa ali kloščevca. Trgovanje in ravnanje s substancami ricina je omejeno v skladu s konvencijo o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter njegovem uničenju iz leta 1997.

Beli hiši so poslali paket s strupenim ricinom, so v soboto poročali ameriški mediji. Po poročanju televizijske mreže CNN je bila pošiljka naslovljena na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, časnik New York Times pa piše, da je bila poslana iz Kanade. Bela hiša navedb o pošiljki še ni komentirala.

Pošiljko so prestregli v vladnem centru za distribucijo pošte, preden je prispela v Belo hišo.

Ameriška tajna služba je o primeru uvedla preiskavo ter preverja, ali so bile morda podobne pošiljke poslane tudi na druge naslove, poroča CNN.

Bela hiša navedb po pošiljki še ni komentirala. Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI pa je v odgovoru na vprašanje o pošiljki sporočil, da skupaj s tajno službo in pošto preiskuje sumljivo pismo, ki so ga prejeli v vladnem poštnem centru. Kot so pozneje na FBI potrdili, pošiljka trenutno ne predstavlja grožnje varnosti.