TRNOVA POT

Družina Brezigar: v zobeh so jih imeli levičarji, zdaj še desničarji

Luka Tetičkovič
20. 9. 2020, 17.37
Posodobljeno: 20. 9. 2020, 17.39
Deli članek:

Imenovanje Jaka Brezigarja v evropski kolegij javnih tožilcev je priznanje njegovi strokovnosti, a pot do zvezd je družino Brezigar vodila tudi čez trnje.

STA
Državna tožilka Brezigar je dolgo veljala za trn v peti politične levice.

Ob družini Brezigar se lomijo kopja že desetletja. Barbara Brezigar je bila kot tožilka vpletena v več odmevnih primerov, zaradi katerih se je je na politični levici pripel označevalec desničarke. Sprejeto vabilo desnih vlad, naj postane pravosodna ministrica, kasneje še kandidatura za predsednico republike, sta le utemeljili javno sodbo, da kot tožilka v pravnem redu predstavlja desne politične interese. Navsezadnje je Brezigarjeva po medijskem poročanju tudi članica stranke SDS.

Barbara Brezigar prihaja iz odvetniške družine Gregorin. Njen oče Dinko je med vojno zelo kmalu šel med partizane, kasneje pa je deloval kot advokat, česar se naveliča in raje odpre restavratorski center, ki ga vodi do upokojitve. Barbara se kmalu po zaključki študija poroči s srednješolsko ljubeznijo Bogomirjem Brezigarjem, ki je po poklicu gradbeni inženir. Poleg sina Jaka imata tudi hčerko Špelo. Oba sta državna tožilca. Jaka je nedavno napredoval v kolegij evropskih javnih tožilcev, Špela pa je okrožna državna tožilka.

Laiku se morda zdi nenavadno, da je tožilec politično opredeljen do te mere, da je celo član stranke, vsaj glede na to, da se politično ne smejo udejstvovati denimo vojaki ali policisti. A pri nas je tako, da so člani politične stranke lahko celo sodniki, tega jim zakonodaja sploh ne prepoveduje. Tako je šele sodba upravnega sodišča iz leta 2013 vzpostavila, da »sodelovanje sodnika v komisiji politične stranke (posvetovalni organ odbora strokovnega sveta) ni združljivo s sodniško funkcijo«. To sicer prepoveduje že ustava, ki smo jo tudi v tem delu prepisali od Nemcev.

Njeno pozicijo na desnem krilu sodstva, če za fasadami strokovnosti in avtonomije kaj takega dejansko obstaja, pa so praktično zapečatile odmevne odločitve; denimo zavrnitev kazenske ovadbe zoper nekdanje pripadnike brigade Moris v primeru Depala vas. Leta 2003 je strokovni nadzor glede tega odredila vrhovna državna tožilka Zdenka Cerar. Kot zanimivost, v odvetniški pisarni Mira Cerarja starejšega, soproga Cerarjeve, je nekaj let delala mama Brezigarjeve – Milena.

Trn v peti politične levice

S Cerarjevo Brezigarjeva že pred strokovnim nadzorom ni imela dobrega odnosa – kot vrhovna državna tožilka ji Cerarjeva vpričo policistov zapove, naj zadrži kazensko ovadbo zoper kriminalista Draga Kosa in Romana Praha, ki sta brez soglasja sodišča brskala po mobilnem telefonu novinarja, ki je razkrival afero Vič-Holmec. Brezigarjeva zato leta 1999 odstopi kot vodja skupine tožilcev za posebne zadeve, saj presodi, da nima več zaupanja Cerarjeve.

Na Brezigarjevo so iz levičarskih krogov leteli nasprotni očitki glede oviranja preiskave v primeru Patria, kasneje še v primeru Andrej Šiško, ki je poldrugo leto preždel v priporu, ko je sodna veja oblasti ugotavljala, ali je bila posneta manifestacija Štajerske varde poziv k spremembi ustavnega reda. Brezigarjeva je v mnenju vrhovnega tožilstva zapisala, da je treba pravnomočno odločitev o odreditvi pripora razveljaviti in vrniti v ponovno odločanje, saj da utemeljenost očitkov o Šiškovih apetitih po rušenju ustavne ureditve ni dovolj konkretizirana.

STA
Sin Jaka je v tožilskih vrstah hitro napredoval. Strokovnosti njegovega dela mu ni odrekal nihče.

Sin trn v peti levice in desnice

Pričakovano so dejanja matere bremenila tudi sina Jaka Brezigarja, ki je prav tako končal med tožilci. Nedavno je bil s strani Sveta EU celo imenovan v kolegij evropskih javnih tožilcev s sedežem v Bruslju, gre za novoustanovljeno telo, Brezigar je tako prvi Slovenec, ki je zasedel to funkcijo.

Bobo
Brezigar je prvi Slovenec v novoustanovljenem kolegiju evropskih javnih tožilcev.

Na Brezigarja so sprva leteli očitki, da politično motivirano preganja ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Zoper njega je pred desetletjem začel voditi preiskavo zaradi oškodovanja poslovnega sistema Mercator v Nišu, za kar je bil Janković pravnomočno oproščen. Si pa je pred tem dajal duška z obsodilnimi izjavami, da je treba le pogledati, kako se tožilec Brezigar piše. Obtožil ga je tudi, da si »na napačni osebi gradi kariero«.

Bobo
Zaradi pregona ljubljanskega župana ga je Brezigarja v zobeh imela levica, po njej zaradi nepregona pranja iranskega denarja v NLB še desnica.

Mediaspeed
Barbara Brezigar s soprogom Bogomirjem.

V minevajočem letu se je Brezigar znašel na strelni liniji desnice. Po zavrnitvi pregona v primeru domnevnega pranja iranskega denarja v Novi Ljubljanski banki, ki ga je s parlamentarnimi preiskavami razkrivala stranka SDS, so njeni člani nenadoma odkrili, da Brezigar prihaja iz tako imenovane udbovske družine. Njegov dedek po mamini strani je namreč bil Dinko Gregorin, partizan in kasneje desna roka Zdenka Roterja. Slednji pa je bil med ostalim svetovalec Milana Kučana; beremo komentarje na družbenih omrežjih, kjer zmedeni podporniki SDS prepričujejo druge zmedene podpornike SDS, da Jaka Brezigar po družinskem poreklu služi »globoki državi«.

S prošnjo za komentar sovpadanja te leve in desne politične dinamike smo se obrnili neposredno na Brezigarja. »Kot državnemu tožilcu, ki sprejema svoje odločitve tudi v odmevnih zadevah, mi je jasno, da bodo te naletele na različne odzive. Ker jih sprejemam skladno z zakonom in zbranimi dokazi, se z morebitnimi komentarji na ta račun ne obremenjujem. Za državnega tožilca je edina pot profesionalno delo, pri katerem uporablja zakon enako za vse. Če koga moti moj priimek, pa to ni moj problem, saj s predsodki ni mogoče racionalno polemizirati,« odgovarja Brezigar, ki je kot tožilec hitro napredoval po strokovni liniji.