60 dopolnil

Odbor za finance odreka podporo dopolnilom k predlogu rebalansa

L.K./STA
19. 9. 2020, 21.42
Deli članek:

Odbor DZ za finance ni podprl nobenega od 60 dopolnil, ki jih je k predlogu rebalansa državnega proračuna vložila opozicija. Z njimi so poslanske skupine SD, Levice, LMŠ in SAB želele znotraj več kot 13 milijard evrov porabe na področja, ki se jim zdijo podhranjena, prerazporediti skupaj 188 milijonov evrov.

Profimedia
Državni proračun ob koncu leta ne bo izkazoval presežka, pač pa primanjkljaj v višini 4,2 milijarde evrov.

Opozicijske poslanske skupine so večji del dopolnil k predlogu rebalansa pripravile usklajeno. Nanašajo se na področja javnega zdravstva, raziskav in razvoja, stanovanj, delovnih mest ter kulture, poslanci vseh štirih strank pa so jih predstavili že pred nekaj dnevi.

Za kreiranje novih delovnih mest bi namenili dodatnih 2,2 milijona evrov ter še štiri milijone evrov za spodbude za zaposlovanje. Skoraj toliko bi moralo po njihovem mnenju dobiti tudi gospodarsko ministrstvo in ta denar nameniti za podporo malim in srednjim podjetjem.

Prav tako so želeli v opoziciji proračun okoljskega ministrstva povečati za pet milijonov evrov, porabilo pa naj bi se jih za stanovanjsko dejavnost. Ministrstvu za šolstvo pa so med drugim želeli za skoraj 10 milijonov evrov povečati sredstva za štipendije ter za več kot 11 milijonov evrov sredstva za prehrano učencev, dijakov in študentov.

Dopolnila opozicije so se med drugim nanašala še na sredstva za dolgotrajno oskrbo, naložbe v zdravstvu, varstvo kulturne dediščine, informacijsko družbo ter raziskave v znanosti in razvoju.

Z danes obravnavanim predlogom rebalansa, s katerim so se v začetku septembra že seznanila preostala zainteresirana delovna telesa državnega zbora, se letošnji odhodki državnega proračuna zaradi nepričakovanih izdatkov ob epidemiji covida-19 povečujejo z 10,36 milijarde evrov na 13,39 milijarde evrov.

Prihodki se bodo medtem zmanjšali z 10,77 milijarde evrov na 9,19 milijarde evrov. Državni proračun tako ob koncu leta ne bo izkazoval presežka, pač pa primanjkljaj v višini 4,2 milijarde evrov. Člani odbora so te načrt vlade podprli z 11 glasovi za in dvema proti.

V nadaljevanju seje obravnavajo še predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. S tem bo odbor vse proračunske dokumente pripravil za potrditev na plenarni seji, ki se začne v ponedeljek.